Saveti Ažurirano 18.08.2023
Svi saveti

Procena vrednosti nekretnina – šta radi procenitelj nekretnina

Procenitelj nekretnina je stručna osoba čiji je posao da ume da odredi upotrebnu i tržišnu vrednost vaše nepokretnosti.

O tome šta je, kolika je i kako se može izračunati upotrebna vrednost neke nekretnine, pisali smo u skorašnjem blogu, pa vam predlažemo da i njega pročitate ukoliko vas zanima ova materija.

Šta je upotrebna vrednost stana i kako se ne pokajati nakon kupovine

Danas ćemo nastaviti priču o vrednosti nekretnina, i to krenuvši od najbitnije osobe u celom procesu – od procenitelja i njegovih zaduženja.

Za šta je zadužen procenitelj nekretnina

Određivanje tržišne vrednosti nepokretnosti je veoma važno u situacijama kao što su kupovina, prodaja, zakup stana ili procene za kreditne sposobnosti.

Ugovor o zakupu nepokretnosti: 4 najbitnije stvari

Zakup poslovnog prostora/lokala – ugovor, porez i druge obaveze

Šta je kreditna sposobnost, i kako je pravilno izračunati

grading_

Evo nekoliko stavki koje se moraju ispoštovati prilikom procene stana…

Analiza tržišta (globalna i lokalna ponuda i cene)

Da bismo doneli što bolju odluku, neophodno je da poznajemo tržište. Procenitelj stana sprovodi analizu tržišta nekretnina i na taj način prikuplja relevantne informacije o (sličnim) prodajama ili kupovinama, ali i zakupima u okolini.

Kada tražite mesto za svoj novi dom lokacija je ključna

Analiza cena sličnih nekretnina u istom ili sličnom geografskom području je veoma važan pokazatelj vrednosti stana.

Fizički pregled nekretnine od strane procenitelja je uvek uključen u proces

Procenitelj nekretnina uvek “izlazi na teren” i fizički se upoznaje sa nekretninom, kako bi napravio detaljne beleške o stanju stana/kuće/zgrade/lokala, njenim sveukupnim karakteristikama kao što su:

  • Veličina
  • Raspored prostorija
  • Kvalitet građevinskih materijala i dr.

Sve ovo su važni faktori koji mogu uticati na promenu ili povećanje vrednosti nekretnine.

grading_procenitelj_nekretnina

Procenitelj nekretnina analizira podatke i postavlja konačnu odluku

Na osnovu prikupljenih informacija sa terena, procenitelj nekretnina analizira sve pomenute faktore koji utiču na vrednost nekretnine. U to će biti uključena i prednost lokacije, trenutni uslovi na tržištu, stanje odabrane nekretnine i drugo.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

Primenjivanje metodologija stručne procene

Procenitelj nekretnina koristi sve ove, ali i mnoge druge, različite metode koje bi mu pomogle na putu da se izvrši procena vrednosti stana.

Poređenjem svih tih metoda, procenitelj dobija što tačniju cifru, i referentnu vrednost po kojoj se neka nekretnina može prodati/kupiti.

Na primer, neke od metoda prema kojima se procenitelj upravlja su “prinosne metode”, zastupljene kada istražuje investicione nekretnine. Tu je i “troškovna metoda”, koja se primenjuje za procenu vrednosti novogradnje. Kombinacija ovih pristupa dovodi nas do konkretnije i legitimnije procene.

grading_procena_vrednosti_nekretnine

Izveštavanje klijenta o proceni vrednosti nekretnine

Za kraj procesa, procenitelj priprema detaljan izveštaj. On obuhvata sve pomenute informacije o nekretnini, kao i važne faktore koji su uticali na njenu procenjenu vrednost.

Ovaj izveštaj o proceni vrednosti nekretnine se može koristiti za razne svrhe. Tako se on može uključiti u pregovaranje o ceni,  kreditne zahteve, pravne transakcije i druge situacije.

Iako se to u struci podrazumeva, ipak ćemo napomenuti da procenitelj nekretnina mora biti nepristrasan i profesionalan kako bi osigurao tačne i relevantne procene vrednosti.

Posao procenitelja nekretnina je ključan za donošenje informisanih odluka u vezi sa kupovinom, prodajom ili izdavanjem prostora za život i rad.

Pronađite dom iz snova.

Počnimo