Kupovina stana Ažurirano 31.01.2023
Svi saveti

Podizanje kredita za stan: Kako izgleda kompletna procedura

Najčešći, i veoma često – osnovni izvor finansiranja kupovine stana, rekonstrukcije kuće, kupovine zemljišta i dr. jeste – stambeni kredit.

Podizanje stambenog kredita je veoma ozbiljan životni korak i zbog toga je veoma važno da dobro razumete proceduru banaka koje daju kredite za stan.

U današnjem tekstu, bavićemo se upravo time. Kako izgleda procedura podizanja kredita za stan, a na linku ispod pronađite i objašnjenje još jedne bitne stvari, a to je kreditna sposobnost i koja je minimalna plata za podizanje kredita za stan.

Da li ste kreditno sposobni za podizanje kredita za stan?

grading_kredit_za_stan

Starosna granica za stambeni kredit

Od pre nekoliko godina, većina banaka se složila sa tim da donja granica za podizanje stambenog kredita bude 20 godina života

Gornja granica za stambeni kredit je takođe pomerena tom prilikom, i sada iznosi 70 godina, ili čak 75 godina starosti, ukoliko se i osiguravajuće društvo iza banke sa tim složi.

Smatra se da je ovolika promena gornje starosne granice odobrena zahvaljujući uverenju da su naši stariji sugrađani mnogo revnosniji i redovniji u plaćanju rata kredita, jednako kao i podmirivanju drugih dažbina.

Dokumentacija za stambeni kredit – uslovi i potrebni papiri za stambeni kredit

Ukoliko želite da podignete kredit za stan, vodite računa o tome koja vam je dokumentacija potrebna. Dokumenta za stambeni kredit moraju biti precizna i važeća. Osnovna dokumentacija za stambeni kredit podrazumeva:

 1. Zahtev podnosioca za stambeni kredit
 2. Potvrda o zaposlenju
 3. Saglasnost Kreditnog biroa
 4. Uvid u administrativne zabrane
 5. Lična karta ili pasoš

Ukoliko se desi da zahtev za stambeni kredit podnosi penzioner, postoje specifičnosti, dodatna dokumentacija i detalji koji se prilažu u vidu dodatne dokumentacije.

grading_dokumentacija_za_stambeni_kredit

Učešće za stambeni kredit

Učešće za stambeni kredit predstavlja deo novca koji podnosilac zahteva – mora – uplatiti banci, kako bi kredit za stan bio odobren.

Uglavnom se radi o iznosu od 20% ukupne vrednosti kredita, ali se ta cifra može i menjati, u zavisnosti od banke, procene uslova, rizika, i sl.

Stambeni kredit bez učešća? Može, uz hipoteku

Stambeni kredit bez učešća se može dobiti u sledećim okolnostima:

 • Ako podnosilac zahteva ima nekretninu koja se stavlja pod hipoteku ( vrednost mora biti za 30% veća od vrednosti kredita. Menica za hipoteku i sama hipoteka tada postaje garant prema banci)
 • Uz subvenciju države i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita

Povoljnosti i krediti za mlade (bračne parove)

Od 2022. godine, naša država odvaja sredstva kojima pomaže mlade parove prilikom podizanja stambenog kredita.

Ako želite da se odselite, i zasnujete porodicu pod “svojim krovom”, država Srbija daje pomoć u vrednosti od 20.000 evra za pokrivanje troškova učešća za kredit za stan veličine 60 kvadrata.

Uskoro ćemo pisati o uslovima konkursa, prijavljivanju, propratnim troškovima i potencijalnom čekanju, pa savetujemo da pratite našu bazu vesti, i prijavite se na newsletter, kako biste među prvima dobili sve neophodne informacije.

Utvrđivanje kamatne stope za stambeni kredit

Prvo, Šta je kamata? Kamate su određeni novčani iznosi (cena) posmatrani kao “dodatni trošak”; u ovom slučaju, dodatni trošak za podizanje stambeng kredita

Kamatna stopa stambenog kredita je procenat od pozajmice koji vraćate na mesečnom nivou.

Najbitnije vrste kamatne stope za kredit za stan su:

 1. Varijabilna, referentna kamatna stopa: kamatna stopa za stan + marža koja je fiksna prilikom otplate kredita (varijabilna je jer je promenjiva tokom otplate kredita)
 2. Fiksna kamatna stopa za stambeni kredit je uvek ista tokom otplate kredita
 3. Mešovita kamatna stopa za stambeni kredit podrazumeva odrđene periode kada se koristi fiksna kamata, i periode varijabilne kamatne stope tokom otplate rate za stan

Imajte na umu da, kada se rata kredita za stan dobro odredi i uredi, taj dug zaista ne mora da bude i “zao drug”

Zbog toga je važno dobro razmisliti i dobro odabrati kamatnu stopu pod kojom podižemo kredit za stan.

grading_utvrdjivanje_kamatne_stope_za_stambeni_kredit

Refundacija PDV kupcu prvog stana

Od 1. jula 2006. godine, država je donela još jednu važnu Uredbu, po kojoj kupac prve nekretnine (na svoje ime), može ostvariti pogodnost refundacije PDV-a.

Više o tome: Kupovina prvog stana novčane olakšice i povraćaj PDV-a

Još…

Vi, kao prvi kupac i prvi vlasnik stana, (pretočeno u kvadrate) dobijate olakšicu na čak 40 kvadrata, ali i svaki sledeći član porodice (muž/žena obično) mogu dobiti povraćaj poreza na još 15 kvadrata.

Ovo znači, da, ako želite da ostvarite povraćaj PDV-a tokom procesa kupovine stana, treba gledati stanove u novogradnji, jer oni nisu prethodno bili u prometu i nisu ranije imali vlasnika.

Posetite i link ispod ukoliko imate nedoumice oko kupovine stana u novogradnji, i nije vam jasno šta uopšte znači kupovina stana koji još nije izgrađen.

Šta treba proveriti i znati ako kupujete stan u izgradnji

Važno!

Posvetite više vremena odabiru banke i obratite pažnju na (ne)uknjiženost i naslednike

Izbor banke je veoma važan. Veliki je broj banaka koji posluju na tržištu Srbije i sve nude različite uslove, pa je na vama da se detaljno informišete i napravite najbolji mogući izbor.

Ovo se posebno odnosi na uknjižavanje, tj. proveru uknjižene površine i OBAVEZNO utvrdite sve nasledničke faktore, ukoliko kupujete stan od vlasnika.

Uvek konsultujte agenta za nekretnine ili notara za “čiste papire”!

Kako uknjižiti stan: Vodič za uknjižavanje stana

grading_stanovi

Oslonite se na Grading za kupovinu stana

Grading je iz mnogo razloga idealan izbor za kupce stanova u novogradnji, i sve one koji traže moderno, ali funkcionalno mesto za život u Kragujevcu!

Novoizgrađeni kompleks “Panorama Erdoglija” se nalazi na odličnoj lokaciji u Kragujevcu, u blizini škola, vrtića, fakulteta, bolnica, restorana… 

Evo i nekoliko prednosti života u nekoj od četiri lamele naše Panorame:

 • Moderni principi novogradnje
 • Unutrašnje dvorište
 • Čisto okruženje za sve stanare
 • Parking i garaža
 • Stanovi sa puno prirodnog svetla

Pri kupovini stana je uvek Vaša poslednja! Zato, dobro razmislite jer, ne kupujete patike, već ulazite u ugovorom vezan odnos, koji često traje i nekoliko decenija. Grading je tu da Vam pruži pomoć na svakom koraku: savetom investicionog karaktera ili baš kupovinom stana. Ne oklevajte da nas kontaktirate.