Kupovina stana objavljeno 22.04.2022
Svi saveti

Šta je PDV i ko plaća Porez na dodatnu vrednost prilikom kupovine stana

Svaka kupovina nekretnine koja se nalazi u novoj stambenoj zgradi, povlači sa sobom plaćanje poreza na dodatnu vrednost. Ovaj porez, poznat je po skraćenici PDV.

Nakon realizacije i plasiranja kredita, ostaje nam da izmirimo poreske obaveze koje kao (budući) vlasnik nekretnine imamo prema državi. 

Pored toga što je plaćanje PDV-a naša zakonska obaveza, Porez na dodatnu vrednost nam dozvoljava i uknjižavanje nekretnine.

Zemljišne i druge javne knjige su neki od najvažnijih dokumenata za vas kao vlasnika, i praktično su dokaz o plaćenom porezu na prenos apsolutnih prava (porez na promet nepokretnosti). O tome smo pisali OVDE.

PDV je veoma važan pravni aspekt, i najčešće ključan u sledećim situacijama:

  1. Kada kupujete svoj prvi stan direktno od investitora (koji je u sistemu PDV-a) i koji se prvi put prodaje;
  2. Kada kupujete svoj prvi stan/kuću od fizičkog lica;
  3. Kada kupujete stan/kuću, ali već imate nekretninu u vlasništvu ili suvlasništvu.

Žena koja u svesci na stolu zapisuje kalkulacije

Povraćaj PDV-a na kupovinu prvog stana

Na povraćaj poreza dodatne vrednosti imaju kupci prvog stana. A šta to tačno znači?

Prvom nekretninom se obično smatra stan (ili svojinski udeo u stanu ili udeo na porodičnoj stambenoj zgradi) koji kupuje osoba koja nema i do sada nije imala nekretninu (ili svojinski udeo) na “svoje ime” – počevši od 1. jula 2006. godine.

O kupovini prvog stana, i olakšicama koje prate povraćaj poreza smo pisali u skorašnjem tekstu. Predlažemo da posetite link koji ćemo ostaviti ispod.

LINK: Kupovina prvog stana novčane olakšice i povraćaj PDV-a

Imajte na umu da zakon o povraćaju poreza na dodatnu vrednost, propisuje olakšice za kupce prvog stana za stanove u novogradnji. 

Više o tome šta je novogradnja, pročitajte ispod.

LINK: Stanovi u izgradnji – Šta treba proveriti i znati ako kupujete stan u izgradnji

PDV ili Porez na dodatu vrednost prema poslednjim izmenama Zakona, iznosi 10%. 

Ugovorena cena stana sa PDV-om mora u potpunosti biti isplaćena prodavcu, na račun investitora.

Kada (još) možete tražiti povraćaj PDV-a, a kada ta mogućnost izostaje?

Kada kupujete svoj prvi stan (novogradnja) direktno od investitora, dobijate mogućnost da budete oslobođeni od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava. Samim tim ste u mogućnosti da tražite povraćaj PDV-a (koji ste platili kroz kupoprodajni ugovor).

Oslobađanje od PDV-a se vezuje i za određenu kvadraturu stana. Kupac prvog stana je oslobođen plaćanja PDV-a za površinu stana do 40m².

Takođe, članovi kupčevog porodičnog domaćinstva koji od 1. jula 2006. godine nisu imali u vlasništvu nekretninu na teritoriji Republike Srbije, ostvaruju pravo na povraćaj PDV-a na površinu od 15m². 

Na primer,  ako kupac prvog stana kupuje stan površine 70m², on ostvaruje pravo da kao kupac prvog stana ostvari povraćaj PDV-a na 40m², a preostalih 30 kvadrata stana moći će da “podele” članovi domaćinstva (15m² po svakom članu).

Ukoliko kupujete svoj prvi stan/kuću od fizičkog lica, možete biti oslobođeni od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava, ali nemate mogućnost da tražite povraćaj PDV-a.

Kada plaćate PDV prilikom kupovine nekretnine, nećete platiti porez na prenos apsolutnih prava, i obrnuto.

Drugi slučaj kada plaćate PDV prilikom kupovine nekretnine jeste ako ste kupili renoviran (polovni) stan. Ako je investitor renovirao, adaptirao, ili na bilo koji način prilagodio stan tržištu, takođe plaćate PDV na promet nekretnina. 

Građevinska firma Grading je tu da Vam ceo proces oko uređenja stana, odabiru lokacije ili same prodaje stana olakša i učini što jednostavnijim

Na našem sajtu se možete informisati o raznim stvarima koje su neophodne za donošenje informisane odluke o kupovini stana. Posebno ako se radi o kupovini tog prvog toplog doma.

Ne oklevajte da nas kontaktirate.