Kupovina stana Ažurirano 08.03.2023
Svi saveti

Šta podrazumeva kupovina stana “Ključ u ruke”

Jedan od načina finansiranja izgradnje nove kuće ili stana, predstavlja sistem „ključ u ruke“. Za mnoge kupce, ključ u ruke je najisplativiji način izgradnje i uređenja životnog prostora, zato što su svi troškovi unapred definisani i, manje ili više, fiksni.

Međutim, šta je ono što morate znati pre donošenja odluke da kupite stan po sistemu ključ u ruke, koje su prednosti ovog ugovora, i postoje li mane kojih se treba paziti.

Stanovi u izgradnji i ključ u ruke sve popularnija opcija za prve kupce

Sve se češća događa da kupci budu zainteresovani za kupovinu stana dok gradnja još nije ni počela, ili je u proceduri. Za ovu opciju, kupci se najčešće odlučuju jer je moguće dobijanje niže cene po kvadratu.

Na linku ispod, pročitajte šta je ono što morate znati ukoliko se i vama čini primamljivom kupovina stana u izgradnji.

Stanovi u izgradnji – Šta treba proveriti i znati ako kupujete stan u izgradnji

Takođe, budite u toku i sa cenema nekretnina, i razumite bolje ovaj vrtoglavi rast kvadrata.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu 

grading_stanovi_u_izgradnji

Ono što sistem ključ u ruke čini zanimljivim mladim kupcima, jeste što ceo proces umesto vas vode stručna lica: agenti i drugi posrednici, advokati, notari, arhitekte i ostale osobe koje imaju dosta informacija, i u vezi tržišta, i u vezi legalizacije, pa i o uređenju.

Šta podrazumeva “ključ u ruke”

Ključni delovi sistema ključ u ruke su:

  1. Pribavljanje svih potrebnih dokumenata za građevinsku dozvolu
  2. Pravljenje idejnog projekta za vašu kuću/stan
  3. Projektovanje kuće/stana
  4. Grubi gradjevinski radovi
  5. Završni radovi na kući
  6. Projektovanje i uređenje enterijera

Vlasnik ne mora da bude uključen u realizaciju projekta

Sistem ključ u ruke predstavlja najbolju soluciju za kupce koji nemaju vremena da sami prolaze kroz sve faze izgradnje i uređenja kuće/stana.

Izgradnju po sistemu ključ u ruke preuzima firma (inženjering), specijalizovana za ovakvu vrstu posla, i koja ima svoje podizvođače

Pomoću sistema ključ u ruke, možete izbeći i pregovore sa ponuđačima materijala, izvođačima radova, majstorima (tj. pružaocima usluga), i dr.

Vaša obaveza je “samo” da se odlučite za sve što želite u vezi s kućom/stanom, da kažete kako želite da izgleda sve, od podruma do krova, od kapije do poslednje boje i detalja. Da sve odaberete, odobrite i na kraju potpišete projekat kroz ugovor

grading_stanovi_projekat

Većina troškova je unapred utvrđena i odstupanja su minimalna

Iako sistem ključ u ruke ne nudi značajne uštede – osim u pogledu vremena, praksa je pokazala da su troškovi završnih građevinskih radova samostalnog uređenja, npr. kuće, često čak i veći nego u slučaju gradnje po sistemu ključ u ruke. 

Tim Grading to posmatra i objašnjava vrlo lako. Kada prepustite ovakve radove nekoj građevinskoj firmi, ceo njihov tim mnogo brižnije vodi računa o svojim rashodima i prihodima, a samim tim i o vašim interesima.

Šta vam možemo preporučiti ako razmišljate o ključ u ruke sistemu

Ove informacije treba primeniti i prilikom “obične” kupovine stana…

Prvi korak koji je poželjno napraviti pre stupanja u kontakt sa bilo kojim investitorom (i zbog kupovine bilo kod proizvoda) jeste sakupljanje informacija!

Dobro proverite investitora

Dobro se raspitajte o validnosti radova, dosadašnjim iskustvima kupaca i pokušajte da pronađete što detaljnije informacije o investitoru.

Jedan (i najbitniji) od načina? 

  • Uvid u račune, blokade, ukupni kapital, partnere i dr. na sajtu Agencije za privredne registre, ili Narodne banke Srbije

grading_proverite_investitora

Proverite sve informacije u vezi papirologije

Prikupljanje papirologije je neizostavno prilikom kupovine stana. Ključna stavka u tome kako biti siguran da ste sve prikupili i da je sve u redu, jeste provera. Svaki papir i svaku informaciju proverite bar dva puta.

Na našem sajtu možete pronaći i dobar broj tema koje odgovaraju na mnoga pitanja koja vam se mogu postaviti prilikom procesa kupovine i uređenja stana. 

Ukoliko se odlučite za kupovinu stana ili kuće po sistemu ključ u ruke, možete se obratiti i našem timu na strani KONTAKT. Na našem sajtu ćete zaista pronaći mnogo saveta vezanih za stanove, ali i pronaći informacije o dosadašnjim realizacijama i timovima sa kojima sarađujemo.

Hajde da za vaš upit pronađemo odgovarajuću ponudu, i zajedničkim snagama dođemo do doma o kom maštate.