Saveti Ažurirano 24.05.2022
Svi saveti

Uređenje stana sa kosinama – Kako iskoristiti svaki kutak potkrovlja

Kosine u stanu zahtevaju dizajnerski poseban pristup. Ne samo da su stanovi sa izraženim kosim, podignutim ili spuštenim, zidovima zahtevniji za planiranje izolacije, već u ovakvom prostoru često ima i malo mesta za “puštanje mašti na volju”.

Grading će vas danas uputiti na nekoliko pravaca, koji idealno mogu istaći lepotu kosih zidova – posebno ako živite u potkrovlju.

Štaviše, o uređenju potkrovlja smo pisali nedavno; ne propustite da posetite i taj tekst.

Stan u potrkovlju: Prednosti i mane života u potkrovlju

Moderno kupatilo u potkrovlju sa kosim krovom

1. Birati svetle boje i držati se jednostavnosti

Svetle boje otkrivaju nove vizuelne potencijale vašeg potkrovlja. Birajte belu, svetlo žutu, šampanj boju ili pastelne nijanse za zidove, i primetićete kako prostor deluje veće i svetlije.

Ako krovne kosine okrečite u belo, i deo stepeništa će automatski delovati otvorenije i bolje će se povezati sa ostatkom prostora.

Poseban savet!

Mnogi vlasnici biraju da na zidovima sa kosinama postignu drugačiji efekt, i tako stanu daju nesvakidašnju notu. Da bi postigli tu nameru, najčešće biraju da deo zida, naročito onaj sa kosinom, ostave u “originalnom” izdanju

Pokušajte i vi da ne “šminkate” previše zidove, već da zavolite sirovost kamena, cigle ili golog betona

Ovakav način da uredite stan da kosinama, može biti odličan kontrast modernom nameštaju, na primer, a ujedno će postati i dominantan ukras doma.

Za postizanje ovog jedinstvenog, industrijalno-retro stila, možete se poslužiti i zadržavanjem krovnih greda, i to u izvornoj boji drveta. 

Ako vam se ovo čini previše istaknutom dekoracijom, ofarbajte grede i/ili celu krovnu konstrukciju u belo, ili u neku vrlo svetlu nijansu, a možete poći i za kontrastom, birajući da nameštaj i zidovi budu krem, oker ili beli – a grede u boji mahagonije, tamno braon ili čak crne.

2. Razmislite o kupovini nameštaja po meri

Zbog spuštenog krova i obilja kosina u stanu, često se dešava da u nedostatku adekvatnog nameštaja, prostor potkrovlja deluje prazno i neiskorišćeno.

Znamo da je teško pronaći nameštaj manjih dimenzija, koji prati kosine zidova, ili lako staje pod neku. Međutim, i tome ima “leka”, a on se zove – nameštaj po meri

Nameštaj po meri je idealan način za uređenje stana sa kosinama, koji omogućava da se svaki kutak iskoristi, a pritom, nameštaj pravljen po meri je vrlo često i povoljniji od onog već gotovog.

U saradnji sa stolarima i drugim ljudima koji se bave time, razmislite i isplanirajte poziciju ugradnih ormara, pomoćnih ormarića i drugog nameštaja čije linije idealno prate kosine u prostoru

Nameštaj po meri za potkrovlje se praktično može stopiti sa ostatkom enterijera, posebno ako se izradi u istoj boji kao i okolni zidovi. Međutim, to ne mora biti pravilo, pa ovakav nameštaj možete iskoristiti i da stanu date upečatljiv izgled, ističući boju nameštaja.

Nameštaj po meri je odlično rešenje i za prostorije koje se ne mogu pohvaliti velikom površinom. Na primer, razmislite o nameštaju kao što su pokretni nameštaj na točkiće, niske police i stočići. Njih možete odgurati pod kosine kada su vam nisu potrebni, a lako izvući nazad kada zatrebaju.

Niše su idealne za police na kojima se mogu držati razni ukrasi, figurice, ramovi, knjige, a možete ih prosto lepo istaknuti i cvećem.

3. Prozirna vrata sa rasvetom i prozirni paravani

Ugradni ormari se vrelo lako mogu pretvoriti u neobičan svetleći zid koji “isijava“ iznutra. Zbog toga vlasnici potkrovlja često biraju da vrata ormara budu od stakla, ili nekog drugog poluprozirnog materijala, a u ormar se obavezno ugrađuje rasveta.

Ukoliko kuburite sa prostorom, a stan ima više malih jedinica, pokušajte da preuredite stan tako što ćete umesto betonskog zida postaviti stakleni “zid” ili prozirni paravan… Birajte staklo, ili gvožđe, i ukombinujete okolinu sa biljkama.

Postoji mnogo prednosti kosina u stanu, a da biste naučili kako da iskoristite “nepravilnosti“ poput neobičnih niša i kutaka – možete se posavetovari i sa timom Gradinga.

Stanovi u potkrovlju najčešće su zakinuti za koji kvadrat zbog spuštenog krova, ali zajedno možemo doći do odličnih ideja kako sve lepo da upakujete po ćoškovima. 

Pronađite dom iz snova.

Počnimo