Saveti objavljeno 01.04.2022
Svi saveti

Stan u potrkovlju: Prednosti i mane života u potkrovlju

Godinama unazad, potkrovlja su nešto što mnogi izbegavaju kada odluče da kupe stan. Ipak, na drugoj strani su oni koji vole takav prostor, i koji se raduju da žive “na vrhu”.

Danas objašnjavamo razlike između ove dve grupe kupaca, odnosno predstavljamo prednosti i mane života u potkrovlju.

Nadamo se da će i Vama tekst poslužiti da donesete dobro informisanu odluku, jer kupovina stana nije nimalo lak zadatak.

 

Milion puteva do najosvetljenije dnevne sobe u potrkovlju

Život u potkrovlju znači mogućnost maksimalnog iskorišćavanja prostora.  Zbog svoje povišene lokacije u zgradi, potkrovlje nudi ogromne mogućnosti za privatnost, nezavisnost i mir

Pored toga, potkrovlja su u najvećem broju slučajeva izuzetno svetla mesta u zgradi. Čak i uz malu reformu samog stana, u vidu otvaranja krovnih prozora sa karakterističnim, kosim zidovima, dobijamo specifičan šarm i moderan prizvuk dnevne sobe.

To je nešto na šta ne može da  računa nijedan drugi sprat u zgradi. Još kad se pridodaju beli zidovi, ili kombinacije sa neutralnim ili zemljanim tonovima – dobićemo pojačani osećaj osvetljenosti i prostranosti.

Moderno kupatilo sa drvenim detaljima u potrkovlju

Kako izbarati boje zidova za potkrovlje

Pošto je prostor potkrovlja obično otvoren i prostran, postoji nekoliko opcija za kombinovanje boja koje treba uzeti u obzir. Naravno, kao što je slučaj sa svim stvarima u životu, pa tako i u uređenju stana u potkrovlju – vodite se sopstvenim željama, svojim ukusom, stilom i bojama koje volite.

Mi smo tu samo da vas uputimo na kombinacije koje potkrovlju mogu dati poželjan izgled, i uputiti vas na pravac ukoliko ste neodlučni. 

Dakle – koje boje i stilovi “rade” u uređenju potkrovlja?

  1. Klasični dekor, i to onaj koji se sastoji od crno-belih detalja
  2. Tradicionalni enterijer koji najčešće sadrži zemljane nijanse i neutralne tonove
  3. Savremeni , moderni prostor – obično jednostavan i neutralan (čitaj: raj za minimaliste) sa neočekivanim, razigranim i dinamičnim detaljima.

Bitan detalj!

Pored nijansi boja, u uređenju potrkovlja, ondosno stvaranju određene emocije prostora, najviše će vam najviše pomoći odabir kvalitetnih krovnih prozora i kvalitetne stolarije.

Stan povezan u celinu je najbitnija stavka pri uređenju potkrovlja

Najbitnija stvar kod uređenja potkrovlja, jeste odabir boja, detalja, stolarije i nameštaja koji će biti u skladu sa svim ostalim elementima

Potkrovlje moramo povezati u stilsku celinu, kako bi prostor delovao smisleno, povezano i kako bi sva ta prostranost zapravo dobila karakteristike luksuznog prostora.

 

Spavaća soba u kojoj svi rado dočekuju jutro

Stan u potkrovlju je odličan izbor i ako želite tihu, izolovanu spavaću sobu. Ona može biti veoma ugodna, posebno ako je mali i ušuškan prostor. Poenta je samo da se držite svetlih boja, lakih materijala, i jednostavnog, neopterećujućeg nameštaja.

Spavaća soba u potkrovlju može biti posebno koristan dodatak i za porodice čiji se broj članova uvećava. Zato mnogi vlasnici biraju da dokupe potkrovlje, i tako načine dupleks od svog stana.

Terasa u potkrovlju na kojoj se nalaze dve fotelje i stočić sa pogledom na šumu

Problem izolacije potkrovlja (a neretko i cele zgrade)

Za kraj želimo da prokomentarišemo jedinu brigu života u potkrovlju. To je izolacija; ne samo vašeg stana u potkrovlju, već najčešće cele zgrade.

Izolacija je zapravo i glavni razlog zašto mnogi beže od kupovine stana u ovom delu stambene zgrade. Međutim, to ne mora biti ni najmanji problem ako stan kupujete od proverenih prodavaca, i ako vam sam investitor izađe u susret i objasni sve što vas zanima.

Grading je zbog toga i razvio i ovu malu formu komunikacije sa kupcima – putem bloga, kao način da dopre do interesenata, i ultimativno približi svoj koncept gradnje budućim kupcima.

U našim tekstovima obrađujemo brojne teme, kako vezano za gradnju, tako i uređenje, ili pravno-birokratske detalje.

Zašto smo danas zabrinuti za izolaciju potkrovlja?

Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju, ili odmah upitati prodavca te stambene jedinice:

  1. Kako se potkrovlje koje nameravate da kupite greje?
  2. Kakva je energetska efikasnost prostora?
  3. Koji su materijali korišćeni za toplotnu, hidro i zvučnu izolaciju?
  4. Kolika je garancija na izolaciju čitave zgrade, a posebno tavanice kojoj biste vi bili najpre izloženi?
  5. Planovi za buduće obnavljanje, održavanje i sl. regulative

Nadamo se da će svaki aspekt razgovora zadovoljiti vaše kriterijume. Ukoliko vas zanima više o tome, ili vam je upravo kupovina stana na umu – ne oklevajte da se obratite i nama za pomoć.

Ako ništa drugo, tu smo da vodimo računa i brinemo o komšiluku na vrhu zgrade.