Saveti objavljeno 03.12.2021
Svi saveti

Uređenje dnevnog boravka: do lepšeg prostora u tri koraka

Kreiranje udobnog i funkcionalnog prostora za život predstavlja najvažniji, ali često i najzahtevniji zadatak, nakon kupovine stana.

Samim tim, uređenje dnevne sobe, kao prostora u kom provodimo najviše vremena odmarajući, družeči se, gledajući televiziju, zauzima centralno mesto u tom zadatku.

Međutim… Uređenje dnevne sobe utoliko postaje teže i zahtevnije kada je stan prosečne ili ne tako izdašne kvadrature. 

Svi mi maštamo o ogromnim dnevnim boravcima sa Instagrama ili Pinteresta – ali  u stvarnosti, uređenje dnevnog boravka jeste težak i zahtevan posao – takav da se se poslednjih godina često prepušta i stručnjacima za enterijer.

Ako i vas čeka uređenje dnevnog boravka, Grading će pokušati da pomogne sa nekoliko saveta. Najbitnije je da znamo odakle da počnemo, i šta se najviše isplati gledati, kako bismo zadovoljili i funkcionalne, i estetske potrebe stanara.

Korak 1: Uređenje dnevne sobe počinje od zamisli

Kakvu dnevnu sobu želite? Da li je prostor za odmor najdominantniji u njoj, ili je podeljen na deo za ručavanje? 

Kako bi dnevna soba bila što prijatnija i odavala utisak da u njoj stvarno neko provodi vreme – potrebno je zamisliti sebe u njoj

Ako imate mnogo stvari, potrebno je isplanirati ormariće, možda krenuti u nabavku nameštaja koji dozvoljava dodatno skladištenje prostora ispod sedalnog dela, razmisliti o tome kako uklopiti boje, i slično.

Vlasnici obično žele i da dnevnu sobu skoro neprimetno povežu sa kuhinjom, pa ako je to i vaša želja, savetujemo vam da porčitate naš tekst o tome “Kako urediti kuhinju?”.

Vodite računa o veličini sobe

Kroz dugogodišnju praksu izgradnje i uređenja dnevnih boravaka, kao i u komunikaciji i radu sa velikim brojem klijenata, kao jedan od najdominantnijih problema se istakao mali životni prostor.

Neostatak u kvadraturi može često da učini da naš životni prostor deluje prenatrpano, ali – i tome ima “leka”. Više o načinima Kako urediti mali stan, pisali smo u drugom tekstu. Toplo ga preporučujemo.

Korak 2: Odabir stila za uređenje dnevne sobe i palete boja 

Boje za koje se odlučite u dnevnoj sobi, trebalo bi da se nađu i u drugim prostorijama. Preplitanje boja i detalja u istim ili sličnim nijansama, odličan je način da se postigne ravnoteža u domu. Ovako će svaki ugao prijati oku, i u svakoj sobi čete se osećati prijatno.

Svetle boje zidova i nameštaja će uvek dati efekat vizuelno većeg prostora, ali to ne znači da se morate odreći zagasitih tonova ukoliko ste ih ljubitelj, Neverovatna eklektika se postiže kada  nežne, svetle nijanse upakujemo sa detaljima u crnoj, indigo ili tamno zelenoj boji.

Više o bojama, njihovom uklapanju i neobičnom načinu kombinovanja nijansi, možete pročitati u blogu koji ćemo linkovati OVDE.

Kada je odluka o pravcu i stilu kojim ćete se voditi u uređenju dnevne sobe, poslednjih godina je izuzetno popularno kombinovanje tri stila: Grubog industrijskog, toplog i romantičnog boho izraza, kao i vanvremenski “Bauhaus”, koji na prvo mesto stavlja funkcionalne karakteristike prostora.

Žuta fotelja u dnevnoj sobi

Uredjenje dnevne sobe u industrijskom stilu (detaljima)

Industrijski stil je najbrže rastući trend u uređenju enterijera poslednjih godina. Ogoljeni zidovi, detalji od cigle, visoki plafoni i pod u hladnim bojama (možda baš od betona?), između kojih visi zanimljiva viseća rasveta.

Ovakvo uređenje dnevnog boravka praktično je simbol mnogih, danas modernih, enterijera.  Inspiracija se mahom traži i nalazi u starim zgradama i industrijskim postrojenjima

Uređenje dnevne sobe u industrijskom stilu može početi od kombinovanja starog i novog nameštaja, kao spoj industrijskog šarma i savremenog prostora. Međutim, sva lepota primene industrijskih elemenata u savremenom prostoru leži u prilagođavanju aktuelnih stilova starim.

Boho kao kralj kombinovanja tekstura za uredjenje dnevne sobe

Bilo da se radi o prirodnim, živim materijalima ili štampanim tkaninama, tekstura je zadužena za unošenje pokreta i neke posebne ekspresije u svaki prostor. Kao kralja kombinovanja tekstura i posebnog doživljaja prostora smatramo Boho.

Topla, “kućevna” atmosfera u belim i krem nijansama skoro starinskih prekrivača, kobinuje se sa detaljima koji sami po sebi zrače egzotiku i neke daleke, toplije predele. 

Boho je boemski stil. On na jedinstven način spaja savremene modne trendove, sa romantikom i obaveznom ležernošću.

Bauhaus – i danas moderan način za uređenje dnevnog boravka

Dvostrano kuhinjsko ostrvo smešteno je u samom centru i funkcioniše kao trpezarijski prostor, ili sto za ručavanje. Sofu u dnevnoj sobi okružuju dve fotelje u jarkoj boji, a klub sto u sredini je jednostavnog dizajna i ne zauzima previše prostora.

Deluje poznato? Bauhaus se izuzetno lako postiže u uređenju kuće, skoro neprimetno, nenamerno.

Bauhaus je pravac u arhitekturi koji je nastao pre nešto više od 100 godina. Uređenje enterijera prema pravilima Bauhausa podrazumeva podređivanje estetskih kriterijuma funkcionalnosti i dobijanju na prostoru. 

Inače, Bauhaus je svojevrsna preteča industrijalizmu, i toliko dugo je među nama, da smo spontano počeli da razmišljamo u okvirima Bauhausa. 

Bauhaus i ljudska potreba za prostorom. Nešto kao pitanje: Ko je stariji, kokoška i jaje?

Korak 3: Detalji koji prave razliku

Lepota uvek dolazi u detaljima. Ukoliko vam je paleta boja manje više ista u celoj sobi, idealno bi bilo dodati pokoji detalj u drugoj nijansi, dezenu ili teksturi.

Kako većina ljudi bira nežne, zemljane boje za osnovu svog stana, poput braon, krem, oker i slično, ovakvom ambijentu će dati dušu detalji u zelenoj, indigo ili narandžastoj nijansi.

Tirkizna ugaona garnitura

Drvo kao detalj za uredjenje dnevne sobe

Drvo, osim topline i šarma koju unosi u prostor, jedini je materijal koji se može i naknadno načiniti sjajnim, ispoliranim i ponovo modernim. 

Suzdržana paleta boja, prefinjena estetika – drvo je u svim mogućim kombinacijama dobitna kombinacija za stvaranje udobnog i sofisticiranog mesta za život.

Osvetljenje

Ugradna rasveta je veoma popularan način da se u dom unese dašak modernosti. Najpopularniji način je ugradnja LED lampica i traka iza TV stalaže, iza zidnih polica, unutar ormarića i sl.

Posebno je postalo popularno kombinovati staklene police sa rasvetom, jer su providne, i omogućavaju svetlu da obasja predmete unutra, i prostor ispred polica. Ogledala mogu postati još jedan od načina da sobu učinite većom, a u kombinaciji sa sitnim lampicama, i toplijom.

Zidne i samostojeće lampe takođe imaju bezvremenski izgled koji se savršeno uklapa u gotovo sve stilove uređenja dnevne sobe.

Kombinacijom nekoliko lampi možemo postići meko i prijatno osvetljenje, uz jedinstven izgled. Topla svetlost će učiniti atmosferu udobnom, a u isto vreme će delovati i dekorativno.

O načinima za odabir i kombinovanje rasvete smo takođe pisali u posebnom tekstu. Pročitajte ga pa krenite u akciju osvetljavanja životnog prostora.

LINK: Kako da imate savršenu rasvetu u stanu

Biljke – uvedite spoljašnjost unutra

Mnogi smatraju da je dizajn dnevne sobe potpun tek onda kada se unesu biljke, tako da čak i dizajneri ne postavljaju pitanje o tome da li će se biljke naći u planu, ili neće.

Osim čistijeg vazduha, biljke dnevnom boravku pružaju i dozu otmenost; zavisno od vrste koja se odabere da krasi naš životni prostor, naravno.

Među najpopularnijim (ali i najlakšim za održavanje) smatraju se sukulenti, kaktusi, ukrasno, širokolisno bilje i nezamenjive orhideje.

Staklo, kamen i čelik

Čelik, staklo i kamen su materijali koji pružaju jedinstvenu čvrstinu i otmenost enterijeru. Obično se prilikom uređenja dnevnog boravka ovi materijali rado biraju za okvire kreveta, stolica, komoda i raznog drugog nameštaja.

Takođe, industrija se okreće ovim materijalima zbog energetske efikasnosti u proizvodnji i unapređenju kvaliteta življenja. Kamen, čelik i staklo su postali pristupačniji, a nameštaj i detalji od ovih materijala posmatraju se kao moderni i laki za stilsko uklapanje.

Kontaktirajte Grading za uređenje enterijera

Ukoliko naše savete i smernice podeljene u ovom tekstu ipak želite sami da primenite u praksi, Gradin vam drži palčeve! 

Zapravo, nagrađujemo vas sa još jednim korisnim, mini vodičem kroz konkretno uređenje stana. Pronađite ga na linku ispod.

LINK: Tri saveta kako da sami dizajnirate stan

Ipak, ukoliko za uređenje stanovanja želite pomoć, Grading je vaš siguran partner! Ne oklevajte da nas kontaktirate.