Saveti objavljeno 18.02.2022
Svi saveti

Ideje za dekorisanje sobe za bebu

Dekorisanje sobe za bebu može biti izuzetno zanimljiv posao. Ne samo da je soba za bebu mesto gde možete pustiti mašti na volju, čak se i preporučuje da bebina soba bude što maštovitija, ali ušuškana i topla.

Ukoliko vam se bliži trenutak uređenja sobe za bebu, donosimo vam pet saveta i ideje za dekorisanje sobe za bebu uz koje ćete lako pronaći kombinaciju najbližu vašem senzibilitetu.

Birajte svetlije zidove, sa delovima u (istoj ali) tamnijoj nijansi

Prvo se mora krenuti od zidova. Poslednjih godina primećujemo povratak belim zidovima. Ili, ako to već nije bela boja, biraju se njoj najsličnije, poput šampanjac njanse, krem, i svih pastelnih, ali poprilično “razvodnjenih” nijansi.

Ovaj “trend” ne treba da čudi. Svetle boje najbolje učine prostor većim, a kada da kada je u pitanju uređenje sobe za bebu, roditelji obično ne raspolažu velikom kvadraturom, tako da svaka “pomoć” dobro dođe.

Ipak, jednobojni zidovi ne moraju biti i monotoni. Kako to postići? Verovali ili ne, možete se poslužiti istim bojama kao na ostatku sobe, s tim što ćete tonerom napraviti tamniju nijansu

Dakle, ako su vam zidovi svetlo plavi, neka jedan deo zida (obično uža strana ili ivice) bude tamno plavi, indigo, ili čak sivi. Unesite boje u prostor.

Možete posegnuti i za potpuno suprotnom bojom, ali onom koja spada u komplementarne na paleti boja. 

Postavite krevetac do ulaza

Mnogi roditelji biraju da krevetac svog deteta postave odmah do ulaza. I ne, ne brinite o “promaji”. Sve dok je sa druge strane zatvoren prozor (ili terasa) nikakve p-r-o-m-a-j-e neće biti.

Osim toga, kada vam je krevetac bliže ulazu, lako ćete moći da proverite da li beba spava ili je budna. Nećete morati u toku noći da ulazite dublje u prostoriju i rizikujete bebino buđenje.

Odabir kreveca – sve popularniji “multipraktik” krevetići za bebe

Kupovinom kreveca koji kasnije može da bude i krevetić, pa još ako ima i fijoke i mogućnost ljuškanja – višestruko će se isplatiti u godinama koje vam predstoje sa novim članom porodice.

Soba za bebu sa roze nijansama

Iskoristite prostor: Police i komoda za bebine stvari

Odmah do bebinog kreveca, smestite i komodu za njene stvari. U prodaji postoji mnogo modela ormara i komoda, sa fijokama, policama i slično. Birajte dezene i oblike prema inicijalnoj zamisli o dizajnu bebine sobe.

Neko bi rekao da vam ne treba veliki ormar za male bebine stvari, ali pokušajte da pronađete nešto što će vas služiti duži niz godina.

Sve fijoke se tokom vremena lako popune, jer beba brzo prerasta stvari, a poseban odeljak vam treba za pelene, kozmetiku, veš, donje i gornje delove odeće, potkošulje, jaknice i drugu deblju garderobu.

Šta je sa mestom za mamin (i tatin) boravak u bebinoj sobi?

Jeste li planirali da neko vreme provedete u sobi svoje bebe? Iako se mnogi roditelji odlučuju na to da beba prvih meseci bude u roditeljskoj sobi, u kolevci, mnogi roditelji (najčešće mame) često dele sobu sa svojim mezimcima, barem u prva tri meseca.

Ukoliko ćete od samog početka navikavati bebu na njen krevetac, i vama će biti nephodno mesto gde ćete spavati, a ujedno i povijati bebu, ljuškati je da zaspi i presvlačiti

Umesto kupovine posebne komodice koju će beba prerasti kroz nekoliko meseci, slobodno u jednan kutak uselite “svoj” krevet. Ili sofu. Ili veću, udobnu fotelju na razvlačenje. Zavisno od toga šta vam prostor i kvadratura sobe dozvoljavaju.

Mekana prostirka, ćebence i neki jastučić u boji biće odličan ukras za krevet/fotelju, a mama (ili tata) će fino odmoriti uz njih.

Drveni krevetac u dečijoj sobi

Najbolja dekoracija za bebinu sobu: sitnice koje prave razliku

Pošto imate nežne, pastelne zidove, a još te i neke delove sobe obojili u sličnu, samo tamniju nijansu, ostaje samo da privedete kraju ukrašavanje. Verujte nam, ovakav način krečenja otvoriće sobu i dati joj nešto posebno toplo, ali ipak veoma moderno.

Ostaje da se pozabavite “golim” zidovima. Možete u jednom delu okačiti jedan veliki ram sa slikom životinje ili prirode, grafiku, ili se čak poslužite stikerima životinja, oblaka ili balona (prevoznog sredstva).

Ogledalo je takođe način da ukrasite sobu, ali i dobijete na funkcionalnosti prostorije. Zahvalićete nam dok se budete fotkali sa bebom.

Za one posebno ambiciozne (ali i vične umetnoti) tu je oslikavanje dela zida, ili čak tavanice. Neka “nebo” sija sitnim zvezdicama i neka se boje prelivaju kao u nekoj galaksiji. Isto možete postići i fototapetama.

Sada ostaje samo da poređate plišane igračle i figurice. Mada se trudite da ne pretrpavate sobu lomljivim (krhkim) stvarima, i igračkama koje skupljaju prašinu i rasadnik su alergena.

Možda vam sve ovo deluje naporno, i ne znate odakle da počnete dekorisanje bebine sobe, ali, verujte nam, kada ova avantura otpočne, ideje i rešenja će se spontano nizati, jedna za drugom.

Najbitnije je već tu – vi i vaša beba. Za sve ostalo, tu je Gradning, da vam olakša u svemu vezanom za zajednički život. Od ideja za uređenje enterijera, savetima za kupivinu stana i zanimljivim tekstovima poput onog koji vam pokazuje kako funkcioniše život u stambenoj zajendici.