Izgradnja objavljeno 11.02.2022
Svi saveti

Kako povećati energetsku efikasnost prostora?

Već smo pričali o tome kako zelena gradnja može da promoviše bolju energetsku fikasnost. Sa ovim konceptom se možete upoznati na linku ispod:

LINK: Zelena gradnja u Srbiji – Šta je održiva gradnja i koje su njene prednosti? 

Danas je vreme da govorimo o tome kako povećati energetsku efikasnost domova, pa i cele zgrade, sa gledišta nas kao “običnog” stanara.

Energetska efikasnost u novogradnji i starogradnji

Kada govorimo o starogradnji u Srbiji obično mislimo na zgrade i kuće koje su izgrađene u periodu od 1950 do 1980 godine.

Materijali koji su tada korišćeni nemaju dobre karakteristike u pogledu termoizolacije, pa se procenjuje se da takve nekretnine imaju ocenu F – kada je potrošnja i štednja energije u pitanju.

Potrošači se inače dele po kategorijama od A do G (A, B, C, D , E, F, G). Stoga vidimo da je ocena F prilično visoka potrošnja.

S obzirom na to da je najveći deo nekretnina u Srbiji građen upravo u pomenutom periodu, nije ni čudo što je naša zemlja danas jedan od vodećih potrošača energije u Evropi. To je i jedan od razloga zbog kojih su nam računi za grejanje i struju veliki

Kupovina stanova u novogradnji bi ovu situaciju trebalo da ispravi. Ako razmišljate da kupite stan u izgradnji (dakle, novogradnji), Grading vam preporučuje da se upoznate sa narednim tekstom:

LINK: Stanovi u izgradnji – Šta treba proveriti i znati ako kupujete stan u izgradnji

Kako povećati energetsku efikasnost domaćinstva (stana)

Ko su  glavni “rasipnici” energije u našim stanovima (pa i zgradama)? Poređaćemo ih po najvećoj potrošnji (korišćenju):

 1. Svetla
 2. Frižider i zamrzivač
 3. Šporet
 4. Bojler
 5. Mašina za veš
 6. Mali kućni aparati
 7. Uređaji za rashlađivanje prostora

Povećanje energetske efikasnosti kroz zamenu stolarije

Prvi korak je svakako postavljanje termoizolacije, ako je nema. Dalje, popravka dotrajalih vrata i prozora. 

Dotrajalu stolariju (osušenu, napuklu..) bilo da je u pitanju drvena, aluminijumska ili već dotrajala PVC, trebalo bi u potpunosti zameniti novim komadima koji dobro “dihtuju”.

Ukoliko su ramovi zdravi, možete uštedeti i zameniti samo stakla. Tada, po mogućstvu, treba ugraditi dupla stakla koja između imaju sloj argona da pravi barijeru.

Ovo je posebno bitan i koristan savet za nekretnine koje imaju zidove sa velikim staklenim površinama, kao i za zastakljene terase.

Moderna dnevna soba

Pametno upravljanje rasvetom

Potrudite se da gasite rasvetu u prostorijama koje ne koristite (tokom celog dana). Najpre mislimo na sijalice u toaletima, ostavama, podrumima, hodnicima i spavaćim sobama u kojima većinu vremena niko ne boravi.

Ukoliko ste u mogućnosti, zamenite “obične” sijalice sa LED komadima. Za radnim stolom koristite lampu koja će dati dovoljno svetla na radnoj površini, umesto da ga trošite na centralno osvetljenje i rasipate energiju na celu prostoriju.

Ukoliko vam je potrebna pomoć pri planiranju rasvete, Grading vam i u tome pomaže kroz novi blog. Pročitajte ga:

LINK: Kako da imate savršenu rasvetu u stanu

Bojite zidove u svetlije boje jer tamne nijanse “upijaju” svetlost

Dizajniranje stana nije lak poduhvat. Zbog toga vas nagrađujemo još jednim vodičem kroz ovu avanturu. 

A da bi naše povećanje energetske efikasnosti bilo u skladu sa detaljima i dizajnom koji odaberemo za prostorije, neophodno je uvesti par pravila.

Prvo: Odreknite se dekorativne rasvete gdje je to moguće. Ona ne doprinosi značajno povećanju osvijetljenosti, a dodatno troši električnu energiju.

Drugo: Birajte svetlije boje koje bi “otvorile” prostor. Možete ih uneti i kroz detalje. O tome detaljnije govorimo OVDE, ali držite se dobro poznatih belih ili krem zidova za dnevne boravke.

Kako povećati energetsku efikasnost cele zgrade

Pre početka radova na delimičnom ili potpunom renoviranju zgrade moraju se locirati mesta preko kojih se ostvaruju energetski gubici.

Na osnovu tih podataka, izrađuje se jasna strategija radova koje je potrebno izvesti vodeći računa o amortizacija troškova renoviranja

Iz dosadašnjih iskustava, najveći energetski gubici se ostvaruju preko sledećih “slabih” tački:

 • Dotrajale stolarije (najčešće drvena i isušena),
 • Oronulih spoljašnjih zidova i fasade
 • Ventilacionog zida,
 • Krova,
 • Terase,
 • Poda (ukoliko se radi o prizemlju),
 • Podruma,
 • Starih sistema za grejanje.

Izolacija cele zgrade povećava energetsku efikasnost

Koliko energije će biti utršeno zavisi prvenstveno od izolacije na zgradama, a onda i od prozora i vrata jer oni većinski propuštaju toplotu.

Kada je u pitanju povećanje energetske efikasnosti zgrade, mora se raditi projekat na celoj zgradi. Nije moguće da vi, kao vlasnik, na primer, jednog stana, postavite spoljnu izolaciju samo za svoj stan.

Izolacija zgrade podrazumeva obraćanj pažnje na krovove, tavane, potkrovlja i podrume, odnosno stanove u suterenu i prizemlju,stanove sa mnogo spoljnih zidova, kao i terase.

Najbolji način za povećanje energetske efikasnosti prostora je svakako izgradnja potpuno novog objekta koji zadovoljava sve kriterijume energetske efikasnosti.

Poboljšanje energetske efikasnosti zgrade uglavnom se radi zbog smanjenja potrošnje električne energije za grejanje i hlađenje prostorija, naročito tokom grejne sezone. 

Stanari zgrada i kuća koje su energetski poboljšane na svojim računima direktno vide efekat ove odluke. Takođe, unapređenjem energetske efikasnosti doma/zgrade, povećavamo i dodatnu vrednost objekta, ukoliko dođe do prodaje ili iznajmljivanja.

Osim toga, energetski efikasni objekati štite od značajnog povećanja cena energenata jer operativni troškovi ostaju niski, a u obavezi smo i da štitimo ograničene energetske resurse i klimu, naročito ako loša energetska efikasnost emituje previše CO2 u atmosferu.

Svi novoizgrađeni objekti koje Grading gradi imaju energetski pasoš kategorije B, što garantuje minimalne račune budućim stanarima.