Saveti Ažurirano 14.07.2023
Svi saveti

Zakup poslovnog prostora/lokala – ugovor, porez i drugi saveti

Zakup poslovnog prostora je važna stavka za mnoge firme, ali iznajmljivanje poslovnog prostora dolazi sa mnogo zahteva, koji se do tančina moraju proučiti i obaviti, kako bi zakup bio legalan i dugoročan.
Kako pitanja ima mnogo, danas ćemo govoriti o najboljim rešenjima za zakup poslovnog prostora.
Osim pravnih tema o neophodnim ugovorima, u tekstu ćemo pokriti i pitanje gde smestiti sedište firme i kako odabrati lokaciju za iznajmljivanje poslovnog prostora, ali ćemo ukazati i na goruća pitanja odnosa cene i kvaliteta poslovnih objekata, kojima je potražnja ponovo u porastu.

Kako pomiriti cenu sa željenim poslovnim prostorom za iznajmljivanje

Zbog vrtoglavog porasta cena svih nekretnina na tržištu, mnogim zakupcima poslovnog prostora je najbitnija postala jedna stavka: CENA CENA CENA.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu nekretnina

grading_zena_sa_kalkulatorom

Činjenica je da rastu i cene za zakup lokala, što je nakon smirivanja situacije sa pandemijom korona virusa, utoliko nepovoljno jer su poslovni prostori ponovo postali traženi – pre svega kako bi se održao balans između privatnog i poslovnog života zaposlenih.
Međutim, mnogi biznisi ne uspevaju da zadrže svoje poslovne prostore, jer usled smanjenog obima posla (karantin i sl.), smanjenja radne snage, “rezanja” troškova i dr. došlo je i do manje zarade.

Šta onda?

Stavite na papir nekoliko važnih stvari:

 1. Da li vam je (zaista) potreban poslovni prostor?
 2. Da li je lokacija (blizu centra, i blizu velikog broja ljudi) od krucijalnog značaja za uspeh vašeg posla, ili je važnije da se prostor nalazi u nekom velikom kompleksu koji ljudi lako prepoznaju? Kakav je pristup i parking lokalu?
 3. Da li vaša mesečna zarada “isplati” zakup lokala? Jeste li “u plusu” ili “na nuli”?

grading_biznis_odnos_cene_i_lokacije

Uporedite cenu i lokaciju (“žrtvujte” jedno ili drugo)

Osnovni princip mnogih biznisa postao je i štednja. Ona se naravno ne odnosi na privlačenje kvalitetne radne snage, već joj se podređuju stvari kao što su:

 • Selidba iz (strogog) centra
 • Zamena velikog poslovnog prostora za manji
 • Uvođenje “hibridnog načina rada” i ponekad rotiranje manjeg broja radnika, i dr.

Takođe, popularna je i zamena namenskih poslovnih prostora za stambeni, pa tako mnoge kancelarije niču i razvijaju se u okviru jedinica namenjenih za život. Razlog za to je taj što “udobnost ne sme da trpi”, i naročito je važna nakon karantina.

Koji sprat je najbolji? Prednosti i mane koje donosi pozicija stana

Kako da organizujete mali stan

Kako se kreću cene po kvadratu za poslovni prostor

Cene za iznajmljivanje poslovnog prostora u Beogradu se u kreću od 10 do 35 evra po kvadratu. Međutim, imajte na umu da su ovo prosečne cifre, i da cena zavisi od mnogo faktora, kao što su:

 • Blizina centru grada
 • Fluktuacija ljudi
 • Zgrade i poslovni prostori u blizini

Tako će potražnja biti najveća za lokale u samom centru grada (npr. Vračar, Stari grad, Savski venac, ali i Zvezdara i Novi Beograd oko Ušća). Cene za kupovinu lokala koje se kreću od 1.800 do 3.000 evra, u zavisnosti od lokacije.
Novi Sad, Niš ili Kragujevac često prate cenovni skok.

grading_cena_kupovine_lokala

Hajde da pređemo i na “tehnikalije”…
Pored upoznavanja sa cenama i idealnim lokacijama za otvaranje i izdavanje poslovnog prostora, u nastavku teksta se moramo upoznati i sa tim šta je ugovor o zakupu poslovnog prostora i kako se naplaćuje porez na zakup poslovnog prostora.

Šta je ugovor o zakupu poslovnog prostora

Pravni akt/dokument, kojim se kupac i prodavac obavezuju na izmirivanje normativa i procedura propisanih zakonom, naziva se ugovor o zakupu (poslovnog prostora).
Ugovor o zakupu se izdaje na određeno vreme, a evo i nekih od važnih faktora koji mogu uticati na to kako će izgledati vaš ugovor o zakupu lokala (ali i to koliko vas iznajmljivanje može koštati):

 1. Poslovna delatnost zakupca (npr. imate li salon za lepotu, automehaničarsku garažu, knjigovodstvenu agenciju, IT firmu i dr.)
 2. Nivo bezbednosti koju pruža i garantuje zakupodavac
 3. Vreme trajanja zakupa
 4. Dužina otkaznog roka za raskid ugovora
 5. Cena zakupa
 6. Mogućnosti produženja ugovora i dodatna prava
 7. Klauzula o mogućnosti izlaska iz ugovora pre nego što mu istekne dogovoreni period važenja, i dr.

grading_ugovor_o_zakupu

Kako se naplaćuje porez na zakup poslovnog prostora

Nadoknada za izdavanje lokala, pored dogovorene cene, podrazumeva i porez na zakup lokala.
Porez na zakup poslovnog prostora se ne plaća isto u svim slučajevima zakupa, i zavisi od toga da li zakupljujete lokal od fizičkog ili pravnog lica.
Sa fizičkim licem možete sklopiti ugovor o iznajmljivanju poslovnog prostora i dogovoriti visinu naknade, a porez plaćate sami, naknadno.
Privredno ili pravno lice ili društvo je dužno da samo obavi obračunavanje poreza, predavanje poreske prijave i plaćanje poreske obaveze. Pravna lica moraju izdati i račun, jer od zakupa lokala prihoduju.
Pre nego što se upustite u proces iznajmljivanja poslovnog prostora, stavite na papir sve što vam je zaista potrebno, i sve od čega se (za sada) možete uzdržati. Proverite i sve pravne regulative još jednom.

Ukoliko vas zanima izdavanje poslovnog prostora u Kragujevcu, mi u Gradingu vam možemo pomoći da dođete do idealne kvadrature, u skladu sa svim pravilima i uz maksimalno korektne uslove.
Nudimo vam odlične lokacije, pristupačnost svim aktuelnostima u gradu, i stambenu zajednicu koja iz dana u dan raste i postaje sve primamljivija za život i rad.

Šta je stambena zajednica, kako se formira i kako utiče na život stanara

Ponuda stanova u Kragujevcu: Zašto treba odabrati baš Kg za život?

Nadamo se da ste u našem tekstu saznali sve što vas je interesovalo. Pogledajte i našu ponudu stanova i odaberite novo mesto za život u skladu sa svim modernim principima porodičnog i mirnog života.