Izgradnja Ažurirano 18.12.2023
Svi saveti

Kontroverzne građevine i arhitekte koje su ih osmislile

Francuzi imaju Ajfelov toranj, Britanci Big Ben, Arapi Burdž Kalifu,  Srbi “Toblerone”… Možda deluje malo neproporcionalno, ali je činjenica da naš spomenik socijalizmu dragocena građevina brutalističkog stila, koja pritom i dan danas izaziva vrlo oprečna mišljenja.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

Danas ćemo istražiti 5 neobičnih građevina, koje su, da li zbog njihovih tvoraca, zbog vremena u kom su nastale, ili baš zbog svog neobičnog izgleda, postale vrlo kontroverzne u društvu.

Halgrímur crkva u Rejkjaviku na Islandu

Skandinavski dizajn se vrlo lako prepoznaje među arhitekrama i dizajnerima, a ovaj put uzet je kao osnova za izgradnju jedne crkve. I to ne bilo kakve!

Arhitekta, građevinac, izvođač radova, investitor: Šta je čiji posao

Halgrímur crkva u Rejkjaviku na Islandu je postala najvrednije i na oko svakako najuzbudljivije delo arhitekte Gvidjouna Samuelsona

Izgradnja crkve, i svi završni radovi na njoj trajali su neverovatnih 38 godina, da bi zdanje započeto 1945. godine postalo jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Islanda.

Crkva nosi ime poznatog islandskog pesnika, Halgrimura Pjetirsona, koji je napisao mnogo luteranskih molitvenih pesama.

grading_crkva_island

Dongdaemun Dizajn Plaza u Seulu u Južnoj Koreji

Kontroverznog sferičnog dizajna, jarko osvetljena, Dongdaemun zgrada u Seulu je kolokvijalno poznata i kao “luminous techno sponge”, ili svetleći, tehno sunđer (ili “naša disko kugla”, u slobodnom prevodu, ili zamislite i sami…).

Ova jedinstvena građevina, koja “osvetljava” čitav deo prestonice, otvorena je 2014, a dizajnirana je od strane arhitekte Zaha Hadida.

Dongdaemun Plaza je popularan foto-motiv posetilaca širom sveta, pre svega zbog svod lebdećeg izgleda i neonskih svetala.

Međutim, i unutrašnost objekta takođe pleni jedinstvenošću, jer ima sve što je jednom savremenom turisti ili stanovniku Seula potrebno: od pronalaska doma ili hotelske sobe, mesta za šoping, pa sve do teretana, raznih sportskih objekata, galerija umetnosti, muzeja, restorana i dr.

grading_design_plaza_koreja

Građevina i nove tehnologije – Koncept održive energije u gradnji

Zgrada koja pleše u Pragu je čak dobila i nagradu

Zamislite tu kontroverzu kada je zgrada sa iskrivljenim zidovma predstavljena kao idealan izbor za gradnju!

Ipak, takozvana “plešuća kuća” je danas poznati “landmark” u Pragu, a mnogi je poistovećuju sa plesnim parom, pa su je od milošte nazvali još i “Fred i Džindžer”.

Idejni tvorac kuće koja pleše je Frenk Gehri. Zbog svog izleta u avangardu istrpeo je mnogo kritika tradicionalne praške publike.

Ipak, zgrada i danas stoji (ili bolje reći, pleše), i Česi i njihovi turisti je obožavaju. Postala je i svojevrsni, dinamični simbol napredne Češke, koji je dobio mnogo nagrada.

grading_kontroverzne_gradjevine_prag

Ipak – znate li da više nije jedinstvena?

Građevina sličnog karaktera sagrađena je i u poljskom gradu Sopotu i zove se “Crooked house” ili izlomljena kuća

Ovu zgradu je dizajnirao tim arhitekata firme “Szotyńscy and Zaleski” 2004. godine, a osnovna ideja je bila predstaviti “pijane zidove”.

UAE: Abu Dabi i Dubai su dom nekih najčudnijih građevina

Nacionalni muzej u obliku leptirovih krila (Zayed Museum), muzej budućnosti u obliku ogrlice, zgrada u obliku rama za slike, konceptualni stil življenja na veštačkim ostrvcima u obliku palme, neboderi od preko 800m, najveći akvarijumi na celom svetu, koji su pritom i pod vodom –  i još mnogo, mnogo više… 

Šta je građevinska dozvola i koliko je teško dobiti (u Srbiji)

Ujedinjeni Arapski Emirati zaista predvode kada su u pitanju čudne arhitektonske tvorevine, ali i veoma skupi građevinski projekti.

U nadi da će kroz bogatstvo, luksuz i sjaj, koji za sada odlično privlači turiste, pokazati svu lepotu, kulturu i istoriju istoka, Abudabi i Dubai predvode socio-ekonomsku transformaciju nekadašnje pustinje.

grading_dubai_gradjevine

“Balončići” u Francuskoj su simbol kroćenja prirode zarad stanovanja

Koristiti prirodna zakrivljenja terena uopšte nije neuobičajeno. Naprotiv, spada u osnovne načine za građenje stambenih objekata, baš kao što su to od davnina činili i naši preci. Tako verzije kuća u zemlji, u terakoti ili kamenu imamo širom sveta.

Ipak, u Francuskoj, blizu Kana, postoji “Palais Bulles” ili Palata balončića, koja predstavlja ogromni rezidencijalni objekat, dizajniran od strane mađarskog arhitekte Antija Lovaga. 

Kompleks je građen od 1975. do 1989, i nakon nekoliko promena vlasnika, kupio ga je modni dizajner, Pjer Karden, koji ga danas koristi kao svoj letnji dom.

Saveti za gledanje stanova: Na šta obratiti pažnju pri kupovini ili iznajmljivanju

Procena vrednosti nekretnina – šta radi procenitelj nekretnina

Kompleks kućica u obliku balončića koji izbijaju iz zemlje, prostire se na 1200 m2, ima panoramski pogled na Kan, prostoriju sličnu amfiteatru koja je na otvorenom, čak 10 spavaćih soba, nekoliko bazena, a tu su i vodopadi, koji odlično nadopunjuju ideju o prirodnosti.

Materijali koji bi mogli da zamene beton

Sličan koncept pronašli smo i u Švajcarskoj, gde brdske padine formiraju obode kuća, pa ceo kompleks izgleda kao dom za hobite, ali zgrade su rađene i od terakote, kao ona u Kolumbiji, ili u Portugalu, gde je cela zgrada uklesana u kamen.

Spajanjem savremene društvene koristi, sa arhitekturom, dobijamo futurističke građevine, koje se možda nekima i neće dopasti odmah, možda i nikada, ali to ih ne čini ništa manje jedinstvenim i vredim pažnje.

Kao društveno odgovorna firma, tim Gradinga građevina inspiriše da kreiramo novi svet, kvalitetom nudeći siguran izbor potencijalnim saradnicima i kupcima.