Izgradnja Ažurirano 09.11.2023
Svi saveti

Montažna gradnja u Srbiji: Trend koji volimo i šta očekivati od njega

Pitanje koje sve muči koji grade svoj (novi) dom – da li je montažna kuća kvalitetna i sigurna?

Naš konačni odgovor je: Da! I ne samo da montažne kuće u Srbiji mogu da budu čvrste, stabilne, sigurne i zaštićene, već su i način da se izborimo sa mnogim nedaćama koje tradicionalna gradnja predstavlja.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

Zato ćemo danas govoriti o tome šta je montažna gradnja, kako do montažne kuće, šta očekivati u procesu gradnje, i kakvi se materijali uopšte koriste kada je gradnja montažne kuće u pitanju.

Šta je montažna gradnja, odnosno šta su montažne kuće

Najjednostavnije rečeno, montažna gradnja predstavlja gradnju montažne kuće od prefabrikovanih građevinskih elemenata i materijala

grading_montazna_kuca_krov

Montažne kuće su već uveliko popularna opcija u svetu, uključujući i Srbiju. Gradnja montažnih kuća donosi niz prednosti, koje su ih i kandidovale za jednu od omiljenih opcija, naročito među mladim parovima koji žele da imaju svoj dom. Neke od prednosti uključuju:

  • Brža izgradnja
  • Povoljnije dolaženje do sistema “ključ u ruke
  • Manje otpada
  • Bolja kontrola kvaliteta
  • Ekonomičnija raspodela troškova

Hajde da se i bliže upoznamo sa ključnim aspektima montažne gradnje u Srbiji, i sa tim šta možete očekivati od njenog razvoja na ovim prostorima, i na kraju od svoje montažne kuće.

grading_montazna_gradnja

Montažna gradnja je brža i povoljnija

Konačno je, zahvaljujući napretku tehnologije, moguće spojiti brzo i kvalitetno. Montažna gradnja je omogućila ubrzanje procesa izgradnje, jer se veći deo konstrukcije priprema u fabrikama i transportuje na gradilište već gotov

Ovo može biti od suštinskog značaja za projekte koji zahtevaju brzu izgradnju; ranijih godina smo imali priliku da vidimo kako montažna izgradnja prednjači kod većih stambenih kompleksa ili privremenih objekata.

Montažne kuće generišu daleko manje otpada

Prefabrikovani elementi se izrađuju u kontrolisanim uslovima fabrike. Na ovaj način, smanjuje se otpad i štede resursi kojih je iz godine u godinu sve manje, a bez kojih tradicionalna građevinska metoda ne može. 

Zbog toga je montažna gradnja u Srbiji važna i u kontekstu sve veće svesti o očuvanju životne sredine.

grading_montazne_kuce_zelenilo

Raznolika i fleksibilna primena montažne gradnje

Kao neko ko izvodi veliki broj građevinskih radova širom naše zemlje, montažni objekti su postali sastavni deo našeg posla. Grading u svom portfoliju ima uspešno i bezbedno sagrađene vrtiće, fiskulturne sale i trgovinske lance.

Montažna gradnja se pokazala kao odličan izbor za različite vrste objekata, zbog čega se aktivno bira za stambene kuće, komercijalne zgrade, industrijske objekte, škole, bolnice, i mnoge druge. 

Ovo pruža veliku fleksibilnost i primenljivost u građevinskoj industriji, što je veoma važno kako bismo uštedeli i vreme, i novac, ali i ujedno brinuli o prirodi i kontrolisali upotrebu resursa kojih je sve manje.

Materijali koji bi mogli da zamene beton

Građevina i nove tehnologije – Koncept održive energije u građevinarstvu

Bolja kontrola kvaliteta tokom izgradnje montažnih objekata

Izgradnja montažnih kuća omogućava veću kontrolu nad kvalitetom svih elemenata koji idu u izgradnju, jer elementi stižu već izrađeni i sklopljeni iz fabričkih uslova. To znači da su oni tamo pažljivo nadgledani i – testirani na razne vremenske uslove, nepogode i dr!

Montažna izgradnja konzistentno rezultira visokim standardima kvaliteta, kako u dopremanju gradivnih elemenata, tako i u trajnosti.

grading_montazna_kuca_u_fabrici

Montažne kuće u Srbiji – šta nam donosi budućnost?

U Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama, možemo očekivati dalji, sve uspešniji, rast, razvoj i popularnost montažne gradnje.

Sa povećanjem svesti o prednostima ove metode gradnje, podrški od strane vlade kroz regulativu i subvencije, kao i tehnološki napredak, doprinosi se daljem usponu montažne gradnje.

U zaključku, možemo reći da montažne kuće u Srbiji donose brojne prednosti i predstavljaju rastući trend, posebno među mladim parovima.

A kako i ne bi? Priče o benefitima će se širiti, a pružanje efikasnih i ekološki održivih opcija za građevinu u našoj zemlji postaviće montažnu gradnju i život u montažnoj kući kao najprihvatljiviji izbor za celu porodicu, ali i prirodu oko nas.