Izgradnja Ažurirano 21.06.2023
Svi saveti

Građevina i nove tehnologije – Koncept održive energije u gradnji

Tehnologija treba da pomogne razvoj portfolija – ali označava i početak novog doba u građevini (i svakoj drugoj delatnosti).
Koncept održive energije nije nepoznat na našim prostorima, ali je cilj potraga za daljim ujedinjenjem čoveka i tehnologije, koje će doneti nekoliko važnih stvari:

 1. Doneće veću bezbednost naših naselja, gradova (zgrada u kojima živimo)
 2. Doneće nam bolju uštedu energije i smanjenje računa
 3. Doneće i bolju brigu o prirodi i manji štetni uticaj građevinskog materijala

Zelena gradnja u Srbiji – Održiva gradnja i njene prednosti

Leto je odličan period za usporavanje poslova i prelazak na mod “održavanja” i uštede energije. Ovo je praksa, kako u poslu, tako i u prostoru u kom živimo.

Materijali koji bi mogli da zamene beton

Na tržištu građevine i nekretnina možemo da primetimo da su pokrenute brojne inicijative da se stabilizuje tržište nekretnina, i to da se sve više izveštava o novim režimima gradnje i uštede energije.

Maj mesec je bio odličan za građevinsku industriju, pa nastavite da čitate ako vas zanima do kakvih promena (nabolje) je tehnologija dovela.

Sigurnim koracima ulazimo u eru održive gradnje

Nikada nije bilo važnije prihvatiti zelenu gradnju, nego sada, u post-covid građevini. To znači da nam je ova era donela dve važne promene:

 • Prva je teže dobremanje resursa: ljudi i materijala
 • A druga je lokalizovanje rada

Energija je postala skup resurs. Ukoliko se ograničimo samo na resurse kao što su fosilna goriva (za mašine), bićemo u potencijalnom problemu, jer ugrožavamo i gradilišta i kupce, naplaćujući previsoke cene.
Moraćemo da pređemo na alternativne, obnovljive izvore energije, što će najverovarnije biti struja, solarna i hidro energija, kao i resursi koji će doći iz reciklaže.

grading_obnovljivi_izvori_energije

Najvažnija stvar kod održive gradnje su materijali, kao i kombinacija ljudstva i mašina. Osnovni materijali koji se koriste u održivoj gradnji su:

 • Drvo
 • Drvne prerađevine
 • Reciklirani materijali
 • Materijali sa nižim sadržajem ugljen-monoksida
 • Pesak
 • Čelik
 • Opeka
 • Staklena vuna
 • Hibridni materijali

Nažalost, građevinska industrija se trenutno nalazi u teškom periodu

Koliko god ovi materijali delovali jednostavni i rasprostranjeni, dolazimo do novog problema. On se ogleda u tome kakve materijale dodajemo na ove “zelene”, i čime ih možemo nadograditi.
Obično to činimo štetnim materijama, kao što su azbest i sl. Pored toga, i beton je jako teško ako i nemoguće reciklirati, a sa njim se javlja i zadatak kasnijeg rušenja i razrušavanja, što postaje još teže.
Tu je i problem dopremanja materijala, koristeći obnovljiva goriva, i obučene ljude. Sa jedne strane, živimo u dobu novih koncepcija, savremenih tehnologija i krajnje uzbudljivih inovacija.
Ali, gotovo ništa od toga nije ustaljeno, niti je dobilo svoju zvaničnu, široku upotrebu na većini gradilišta.
Zato, iako je je spekulisanje o prelasku na zelenu gradnju ugodna i prijatna zamisao, za građevinu je egzaktnost i pragmatičnost ključ uspeha.

Standardi za modularnu gradnju

Standardi za modularnu gradnju bi pomogli u tome da proizvođači dobiju veći pristup projektima. Uvođenje standardizacije za određene projekte (npr. pravljenje posebnih razmera za dvospratnice), rešilo bi ogroman problem, a to je nedostatak spoja između proizvoda i tržišta.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

grading_pametna_kuća

Digitalizacija i (sajber) bezbednost

Primetan je okret ka smart sistemima izgradnje.

Šta su pametne zgrade i kako štede vreme i novac?

Zaštitna infrastruktura kao što je, daljinsko upravljanje, upravljanje pomoću aplikacije, autentikacija naloga i tome slično, pravi su iskorak u dosadašnjoj infrastrukturi naselja, i smatra se da će postati standardna tehnologija mašina kroz 15-20 godina.

Ipak, inovacija je stvar svakodnevne primene, i za nju je potreban pristup (zamenskim) delovima, proizvodnji i održavanju (koje može da deli i robot ali i “ljudski faktor”).

Međutim, ciljevi za napredak su postavljeni, i može se očekivati da će ova tehnologija u izgradnji biti prisutna sve više.

Efektivnija razmena podataka i robe kao budućnost održive gradnje

Ako u najširem smislu posmatramo komunikaciju i razmenu podataka, shvatićemo da je ovaj primer “interoperabilnosti” zapravo potreba čoveka.
Integracija, spajanje različitih sistema koji bi radili jedan za drugog, mogućnost da sve te informacije utiču jedna na drugu i saobraćaju bez smetnji, nešto je što označava viši stepen napretka.

Šta bismo mogli navesti kao primer “interoperabilnosti”, odnosno bolje razmene informacija?

Recimo, u našem poslovanju, neophodno je uskladiti različite departmane; od nabavke materijala, do izgradnje, preko opremanja i prodaje, pa sve do servisa i reparacija.
Ukoliko želimo da kupimo i prodamo npr. neki stan, danas imamo niz procesa, o kojima i izveštavamo na našem blogu: https://grading.rs/blog/

Sve to zahteva vreme!

Naravno, mi se nadamo i trudimo se da to optimizujemo, i to baš kroz interoperabilnost.
Da smo 20 godina u budućnosti, vi biste mogli da kupite stan, koji automatski prolazi sertifikaciju, odlazi na kontrolu kvaliteta, priprema se specifikacija za kupca, i potom se prodaje.
Interoperabilnost se u ovome ogleda jer je sve „kao na traci“.
Međutim, kao teorijskom konceptu, glavni nedostatak interoperabilnosti jeste kako se ljudski rad, i to kako se tehnologija uklapaju u njega.
U svakom slučaju, treba se pripremiti za budućnost u kojoj tehnologija ovladava pitanjima gradnje i prodaje/distribucije stanova. Upravo su ovakvi sistemi ključni za prosperitet gradilišta u budućnosti.