Saveti Ažurirano 29.09.2023
Svi saveti

Saveti za gledanje stanova: Na šta obratiti pažnju pri kupovini ili iznajmljivanju

Gledanje nekretnina traži vreme, posvećenost, obraćanje pažnje i samim tim koncentraciju. Gledanje stanova ili gledanje kuća je zamorno, često traje više dana i za jedan objekat, pa se mnogi klijenti i posrednici slažu sa mišljenjem da kupcima ne treba pokazivati više od tri stana u jednom danu.
I to ako baš mora.

Ipak, kako živimo u brzom vremenu, i mnogi od nas jedva čekaju da vide potencijalni novi dom, danas ćemo vam pomoći da do njega što brže dođete. Ukazaćemo vam na nekoliko stvari koje vam mogu olakšati ceo proces gledanja stana.

Sve o državnoj pomoći prilikom kupovine stana

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

Organizujte se: planirajte i odvojte vreme za gledanje “na miru”

Odvojte vreme koje ćete posvetiti isključivo gledanju stanova. Sve ostale obaveze planirajte u drugim terminima. Idealno bi bilo da to radite po dnevnom svetlu, ne žurite, pažljivo razgledajte svaki stan.

Važno!

Ukoliko je to izvodljivo – nemojte – na gledanje stana voditi malu decu. Ne samo da će njima razgledanje stana, i putovanje od jednog do drugog objekta biti dosadno i zamorno, već će deca okupirati i vašu pažnju, koja je u ovom trenutku, veoma važna.

grading_gledanje_stanova

Konsultujte se sa drugima

Ukoliko vam je pri kupovini i gledanju stana važno mišljenje neke druge osobe (na primer: roditelja, deteta, partnera i sl), pokušajte da ispoštujete i njihove želje.

Na primer, ne tražite stan kakav mu se neće dopasti, ili na lokaciji koju ne želi. Nemojte na taj način trošiti vreme i energiju. Idealno je ako ih možete povesti sa sobom na gledanje stanova.

Pokušajte da što više suzite obruč lokacije

Kada tražite mesto za svoj novi dom lokacija je ključna!

Svi imamo preferencije kada je mesto življenja u pitanju. Nekad zbog želje, prestiža, često zbog posla, i najčešće zbog navike… Zbog toga, idealno je već u glavi stvoriti sliku o gradu i delovima grada gde biste kupili stan.

Takođe, predlažemo vam da obiđete delove grada u kojima ćete tražiti stan i ići na gledanje stana. Procenite udaljenost od posla, vrtića, škole, prevoza, roditelja, prijatelja… Sagledajte infrastrukturu i prošetajte po kvartu kako biste bili što sigurniji da biste voleli tu da živite.

Šta je upotrebna vrednost stana i kako se ne pokajati nakon kupovine

grading_razgledanje_stanova

Na šta obratiti pažnju u samom stanu

Prilikom približavanja objektu, i nakon ulaska u hol, ne propustite priliku da uočite stanje u kom je fasada zgrade.

Kakvi su hodnici u zgradi? Da li je čisto, da li su sandučići prepuni reklama?

U kakvom je stanju stepenište? Ima li jedan ili dva lifta i u kakvom je on stanju? Kakva su ulazna vrata, ima li interfona ili pak video-nadzor?

Još jedna važna stvar je parking i da li zgrada poseduje podzemnu garažu. Da li postoji “dvorište” iza zgrade… Kako je ono održavano?

Tački zaista jeste mnogo, pa je bolje da ih sve popišete i štriklirate jedno po jedno. Sve ove stvari mogu uticati na krajnju, upotrebnu vrednost zgrade i samog života u njoj.

Šta je stambena zajednica, kako se formira i kako utiče na stanare?

Ko je i šta radi upravnik zgrade: Zaduženja, obaveze i odgovornosti

grading_razgledanje_stanova

Dok ste u stanu, pokušajte da potpuno doživite prostor. Obratite pažnju na orijentaciju, funkcionalnost, zvučnu i grejnu izolaciju, stanje podova, zidova, prozora, instalacija, kao i na osvetljenost i rasvetu.

Važno!

Pred vlasnicima slobodno (i apsolutno) preskočite zamerke oko onoga što se Vama ne sviđa. I sami znate da “o ukusima ne vredi raspravljati”.

Ugovor o zakupu nepokretnosti: 4 najbitnije stvari

Koliko dugo treba da traje potraga za stanom?

Koliko stanova je potrebno da pogledam da bih pronašao odgovarajući? Odgovor je da nema pravila!

Ima kupaca koji mesece troše na gledanje stanova, pogledali su preko 50 objekata, i nisu našli odgovarajući.

Sasvim je moguće da se na tržištu retko pojavljuje stan kakav vama treba, zato ćete ga i duže “čekati”. Dobro je imati više opcija za odabir i gledanje stana, a te opcije se obično ogledaju u ovim parametrima:

  • Upornost
  • Blago otvaranje finansijske sposobnosti (možda treba povećati budžet) – ili smanjiti očekivanja
  • Potencijalno širenje lokacijskog obruča (npr. veći stan, ali malo dalje od posla?)
  • Potrebno je i malo sreće, definitivno

Ako ste vi kao kupac realni u zahtevima, a vaš agent je iskusan u svom poslu – napraviće i dobru ponudu kojoj neće dugo trebati da se ostvari.

grading_sastanak_sa_agentom_za_stanove

Najbitnije!

Budite realni! Budite uporni i istrajni! Sarađuje sa svojim agentom ili ljudima koji vas savetuju!

Ovo je jedini način da ne dođete u situaciju da vam zbog prevelikih zahteva i beskrajnih gledanja promakne onaj čarobni trenutak u kom kupac najzad shvati da je zakoračio u svoj dom.

Arhitekta, građevinac, izvođač radova, investitor: Šta je čiji posao

Ukoliko vam je potreban posrednik, ili stan u novogradnji – predlažemo da kontaktirate naš tim! Grading će vam pomoći da donesete informisanu odluku, i da budete sigurni da je stan koji ste odabrali, zapravo investicija na koju ćete biti ponosni.

Ponuda stanova u Kragujevcu: Zašto treba odabrati baš Kg za život?