Kupovina stana Ažurirano 29.05.2023
Svi saveti

Sve o državnoj pomoći prilikom kupovine stana

Država Srbija za kupovinu stana ima nekoliko programa državne pomoći, koji su posebno okrenuti mladima, odnosno mladim bračnim parovima i roditeljima.
Pomoć mladima prilikom kupovine stana, namenjena je za punopravne stanovnike Srbije, koji su u dobi od 18 do 45 godina, koji nemaju stambeni prostor “na svoje ime” ili su u nepovoljnom platežnom položaju.
Hajde da vidimo šta to znači, kao i koji su to programi za pomoć mladima prilikom kupovine stana.

Program pomoći mladima pod nazivom “Prvi stan”

Jedan od najpoznatijih programa državne pomoći mladima prilikom kupovine stana je tzv. program „Prvi stan“.
Ovaj program se zalaže za subvencionisanje kamatne stope na stambeni kredit. Ta stopa iznosi oko 3,5% na godišnjem nivou, i propisana je za period od 30 godina predviđenih za otplatu kredita.
U okviru ovog programa za pomoć mladima pri kupovini stana, moguće je ostvariti i dodatne subvencije u vidu povraćaja PDV-a ili 10% novca od ukupnog kredita za stan. Ova cifra obično odgovara ceni učešća plaćenog prilikom konkurisanja za stambeni kredit.

Podizanje kredita za stan: Kako izgleda kompletna procedura

Kakav stan bi trebalo imati na umu, ako želite deo ove pomoći? Ovaj program je namenjen mladima koji kupuju prvi stan do 50 kvadratnih metara. Takođe, cena kvadrata ne sme da prelazi vrednost od 1.200 evra po kvadratnom metru.
Naravno, neophodno je biti i stanovnik Srbije, kao i da pre kupovine stana nemate nijednu nekretninu na svoje ime.

grading_mladi_bracni_par_u_novom_stanu

Državna pomoć mladim bračnim parovima koji žele da kupe svoj stan

Program državne pomoći za mlade bračne parove je takođe deo programa „Prvi stan“ i namenjen je mladim bračnim parovima koji kupuju prvi stan do 60 kvadratnih metara.
Cena po kvadratnom metru ne sme da prelazi vrednost od 1.500 evra.
Ovaj program takođe omogućava subvencionisanje kamatne stope u iznosu od 3,5% godišnje, za period od 30 godina, uz dodatnu subvenciju od 20% na ukupan iznos kredita.

Uslovi za apliciranje?

  1. Barem jedan od bračnih partnera mora biti državljanin Srbije
  2. Bačni par ne sme da ima vlastiti stambeni prostor (na svoje ime)
  3. Bračni par ne sme imati dugovanja prema državi
  4. Neophodna su redovna primanja (stalni radni odnos)
  5. Bračni par mora biti venčan najmanje godinu dana pre podnošenja zahteva za subvenciju

I lokalne samouprave imaju programe pomoći mladima za kupovinu stana

Osim ovog programa za pomoć mladima prilikom kupovine stana, postoje i drugi programi koji nude pomoć mladim bračnim parovima prilikom kupovine stana, koje sprovode lokalne samouprave.
Detalje o ovim programima bi se trebalo informisati u lokalnoj samoupravi u kojoj živite. Neke lokalne samouprave daju subvencije i pogodnosti su:

  1. Beograd – nudi subvencije za kupovinu prvog stana za mlade bračne parove, u iznosu od 10% do 20% vrednosti stana. Ova subvencija se daje u vidu povraćaja dela plaćene cene stana, nakon što bračni par otplati određeni deo kredita. 
  2. Novi Sad (isto)
  3. Niš – Povraćaj od 10% do 15% vrednosti stana
  4. Kragujevac nudi subvencije za kupovinu prvog stana za mlade bračne parove, i to u najvišem iznosu – od 10% do 20% vrednosti stana. Subvencija se daje u vidu povraćaja dela cene stana, nakon što bračni par otplati određeni deo kredita.

Izgradnja povoljnijih stanova za mlade

Iako manje poznati, postoje i programi subvencija za izgradnju povoljnijih stanova koje bi mladi mogli da priušte. Stanogradnju za mlade, realizuju se kroz javno-privatna partnerstva.
Cene kvadrata u ovim stanovima, trebalo bi da budu niže od sadašnjih tržišnih.

Od čega zavisi cena nekretnine: U korak sa ključnim promenama na tržištu

grading_mama_i_dete

“Mama plus” paket za majke koje žele da kupe stan

Majke koje žele da kupe stan, pribave nekretninu na svoje ime i reše pitanje samostalnosti, mogu konkurisati za državne subvencije u visini do 20.000 evra.
Novac od ove pomoći namenjen je za izgradnju kuće ili kupovinu nekretnine, a za njega mogu da se prijave sve majke koje su rodile dete u 2023. godini.
Brak nije uslov za ostvarivanje ove vrste pomoći. Roditelji deteta mogu da žive i u vanbračnoj zajednici.
Jedini uslovi su da nemaju nekretninu u svom vlasništvu, i da su plate oba vanbračna partnera (ili samo majke) ispod državnog proseka.

Važna napomena!

Preporučujemo da se obratite nadležnim institucijama ili agencijama za stambena pitanja ukoliko planirate da kupite stan po ovim uslovima. Oni će vam pomoći da saznate aktuelne i najnovije informacije o postojećim programima državne pomoći za kupovinu prvog stana.
Obratite se nadležnim institucijama, ili na sajtu Vlade Srbije proverite najtačnije i najaktualnije informacije o trenutnoj situaciji i olakšicama koje su na snazi.

Nadamo se da je sada jasnije koje programe podrške možete očekivati od države ako želite da kupite svoj prvi stan.
Međutim, imajte u vidu da se i ovi sadašnji uslovi mogu razlikovati od programa do programa, i od opštine do opštine.
Detaljne informacije o programima državne pomoći mladima prilikom kupovine stana u Srbiji možete dobiti u Narodnoj banci Srbije, Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i u lokalnim samoupravama.
Ukoliko vas zanima nekretnina u Kragujevcu, naš tim će vam rado izaći u susret! Pišite nam!

Ponuda stanova u Kragujevcu: Zašto treba odabrati baš Kg