Saveti Ažurirano 21.02.2023
Svi saveti

Ko je i šta radi upravnik zgrade: Zaduženja, obaveze i odgovornosti

U savremenom svetu, ogroman broj ljudi svoj krov nad glavom pronađe upravo u stambenim zgradama. 

Kao što je broj stanara jedne zgrade obično veliki – tako su se povećale i potrebe održavanja, plaćanja računa, održavanja kontakta sa stanarima, i sl.

Sve ove propratne stambene finese, u današnje vreme obavlja licencirana osoba, ili – upravnik zgrade.

Danas ćemo vas uputiti u to koliko je važno da jedna zgrada ima upravnika, i koja su sve njegova zaduženja jer, postojanje upravnika zgrade je odskora postala obaveza svake zgrade!

Kako se bira upravnik zgrade

Država je uvođenjem Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, pokušala da uvede red u stambene zajednice i spreči stanare odricanja od odgovornosti u slučaju kvarova, prokišnjavanja i sl.

Dakle – nema više one stare “Ma baš me briga što potktovlje prokišnjava, neka brine onaj ko tamo živi.”

Formirano je upravno telo zaduženo za unapređenje kvaliteta života stanara i ultimativno podizanje vrednosti nekretnina. 

Stanari na skupštini/sednici imaju prava da iz svojih redova izaberu osobu koja bi vršila funkciju upravnika zgrade, ili mogu platiti profesionalnog upravnika zgrade (licenciranog u Privrednoj Komori Srbije).

grading_kako_se_bira_upravnik_zgrade

Upravnik zgrade deluje po odlukama stambene zajednice

Šta je stambena zajednica, kako se formira i kako utiče na stanare?

Profesionalni upravnik ne može samostalno donositi odluke o upravljanju i održavanju zgrade, već se mora konsultovati i ispoštovati odluke većinskog dela stambene zajednice, uvek poštujući najbolji interes svih vlasnika stanova u zgradi.

Upravnik zgrade odluke donosi u saglasnosti sa odlukama donetim na skupštini stanara. Upravnik zgrade na kraju godine podnosi i izveštaj o svom radu, naprecima, realizacijama, zastojima i sl.

Koja su zaduženja upravnika zgrade: Šta radi upravnik zgrade

Upravnik zgrade je tu da upravlja stambenim fondom. On to čini kroz organizovanje održavanja zgrade, što dalje stvara uslove za kvalitetan i bezbedan život u zgradama.

Postojanje upravnika zgrade čak može da podigne vrednost stambene zgrade.

Evo nekoliko ključnih stvari zbog kojih je svakoj zgradi neophodan upravnik zgrade:

  1. Rukovođenje budžetom stambene zajednice
  2. Obaveštava stanare o stanjima i promenama, isticanjem na oglasnoj tabli
  3. Brine se o rasveti, izolaciji i dr.
  4. Vodi računa o tome da protok smeća bude besprekoran
  5. Obavezuje se da organizuje redovno higijensko čišćenje u zgradi i oko nje
  6. Brine o održavanju liftova
  7. Prijava stambene zajednice u Registar stambenih zajednica
  8. Prijava stanara kod JKP “Info stan”
  9. Skupljanje i reagovanje na primedbe stanara

grading_upravnik_zgrade_i_podstanari

Upravnik zgrade i podstanari

Svaki upravnik zgrade mora da ima relevantan spisak stanara radi evidencije o zajedničkim troškovima.

Uobičajeno je da postoji spisak svih vlasnika stanova. Računi za održavanje se obračunavaju po kvadraturi stana i garažnog mesta.

Stanari/podstanari nisu dužni da upravnika puštaju u stan niti da daju svoje podatke, ali upravnik u tom slučaju ima pravo da traži pomoć od policije. Kao što vidite, ovaj “tehnički” deo još uvek nije najbolje uređen, pa vam savetujemo dobar donos sa upravnikom.

Ipak, činjenica je da “običan” čovek pored svakodnevnih obaveza, nema vremena (ni snage) da brine o zgradi, da vodi računa o organizaciji zajednice, zakazuje sednice stanara, rešava administrativne poteškoće ili rešava konflikte među komšijama. 

Zbog toga, treba izdvojiti vreme i odabrati upravnika zgrade iz redova stanara, ili odvojiti sredstva za profesionalnog upravnika. Upravnik zgrade je tu da nam olakša život u zgradi, i da, koliko toliko, u ovom brzom vremenu, bude spona za kvalitetne komšijske odnose.

Pronađite dom iz snova.

Počnimo