Saveti objavljeno 10.01.2022
Svi saveti

Uređenje kupatila sa ograničenim budžetom – mali dodaci, velika razlika!

Možda je najmanja, ali kupatilo je jedna od najbitnijih prostorija u stanu/kući. Mnogo ljudi odlazi u kuaptilo kako bi se smirili, pribrali i razbistrili misli, i zbog toga, kupatilo treba da bude oaza i utočište na kojem “skidamo” dan sa sebe.

Međutim, kako je neverovatno lako povesti se za željama o načinu uređenja kupatila, materijalna situacija mnogih od nas zahteva oprezno rukovane budžetom.

Grading je zato smislio četiri načina da vam pomogne da “izmirite” budžet i želje za udobnim, i na oko privlačnim, kupatilom.

1. Ogledalo u većim dimenzijama – kreiranje novog pogleda

Nema ništa lepše od kupatila sa velikim ogledalom. Ne samo da ogledalo pomaže u otvaranju prostora, i davanju jedne prefinjenije note prostoriji, već je veliko ogledalo veoma funkcionalna podrška za sve ukućane.

Ukoliko za to imate prostora, pokušajte da “instalirate” ogledalo preko celog zida, a iznad lavaboa i komodice. Ormarići koji na sebi sadrže ogledalo su još jedan način da “otvorite” svoju kupaonicu.

Takođe, lep dodatak tom ogledalu su i svetla. Ona mogu biti postavljena kao LED trake, tik uz ivice ogledala, ili kao kružna, ugradna svetla koja palite i gasite po potrebi.

2. Nežne (pastelne) podloge – Odabir boje za zidove i pločice

Uvek kada planirate ili već sprovodite uređenje kupatila, morate imati u vidu važnost boja. One su idealan način za brzinsku promenu atmosfere, bilo da se radi o dubokim, tamnim bojama kojima se postiže elegantniji izgled, ili svetlijim nijansama koje će prostoru pružiti otvorenost i svežinu.

Pločice u svetlim bojama poput, krem, bele ili nežnih pastelnih nijansi idealne su za uređenje malog kupatila, dok veća kupatila imaju i veći spektar mogućnosti za dizajn i kombinovanje boja pločica i zidova. 

Takođe, poslednjih godina su izuzetno popularne pločice koje imitiraju kamen, mermer ili drvo, pa i mozaik-pločice koje daju toplinu i luksuz kupatilu.

Obojite zid, ili dva?

Za sve koji se još uvek pitaju kako da svom kupatilu dodaju malo efektnosti – posegnite za četkom i obojte zidove, jedan zid ili parče koje nije prekriveno pločicama. Razmuslite o dubokim, plavim, sivim ili zelenim nijansama. 

Crvene, narandžaste i žute nijanse su najbolje za jutarnje povećanje energije, a jarko plava, zelena i ljubičasta će vas podstaći da se opustite i budete “zen” u svom kupatilu.

Tapete – da ili ne?

Ukoliko za dekoraciju birate tapete, vodite računa o tome da izabrete neke koje su namenjene kupatilskom ambijentu, i vlagi. Takođe, nakon nameštanja, tapete u kupatilu je neophodno premazati zaštitnim slojem laka koji će ih zaštititi od buđi.

3. Detalji u zlatnoj i crnoj boji – detalji koji odišu luksuzom

Crna ide uz sve. Pa tako i uređenje kupatila ne sme da prođe bez detalja u ovoj “nijansi”. Dodajte notu otmenosti svojoj kupanonici uz policu u crnoj boji, ili detalje kao što su peškiri, keramička šolja za četkice, čiviluk i sl. 

Crna keramika, mermer, gvožđe, pa čak i drvo, odlično će se slagati u tandemu sa zlatnim detaljima. Ukoliko ne možete ručkice na ormarićima da zamenite identičnim komadima u zlatnoj boji, pokušajte sa činijom za odlaganje kupatilskih potrepština, mirišljavom svećom i drugim stvarima čija bi ambalaža bila u nijansi zlatne.

4. Police koje se šrafe za zid – uređenje kupatila i ušteda prostora

Ukoliko je prostor mali i ograničen, idealne su zidne police ili uzani vertikalni element za kozmetiku i peškire. Shodno boji koju odaberete za pločice/zidove, predlažemo da police budu na komplementarno suprotnoj strani skale boja. 

5. Dodatne, i minimalne, promene koje prave razliku 

Šta još može da napravi značajnu razliku kada je uređenje kupatila u pitanju, a da to već nismo pomenuli? Pa, čini se ono osnovno, što nekako mnogi od nas zaboravimo. To su naravno:

  • Pravilno postavljeno osvetljenje
  • Podne obloge od vinila – topline su od pločica, daleko povoljnije, a mogu se i napraviti u dizajnu koji vi želite
  • Obična zavesa za tuš – promenite je i videćete kako drugačije razmišljate

O tome kako da imate savršenu rasvetu u stanu, Grading je pisao u skorašnjem teksu. Ne propustite priliku da i uz pomoć tih saveta napravite sebi idiličnu oazu u stanu.

LINK: Kako da imate savršenu rasvetu u stanu?

Napravite plan i idite korak po korak

Sledeća bitna stavka prilikom uređenja kupatila je definisanje vrema i redosleda izvođenja radova, naročito kod stanova koji imaju samo jedno kupatilo

Pre nabavke sanitarija i opreme trebalo bi utvrditi tri glavne stvari: Dimenzije i lokaciju postojećih vodovodnih i električnih instalacija, kao i standardne dimenziju kupatilskih elemenata. 

Potrebno je da oprema za kupatilo, pribor i razni dodaci (lavabo, tuš kabina ili kada, baterije, ormarići, police, ogledala, držači za peškire, sapun, podne prostirke…) budu funkcionalni i da prate odabrani stil – da bi se sve uklopilo u prostor.

Pre renoviranja sve detaljno proverite i definišite. Postavite granicu i odredite budžet za majstore, za materijal, i sl. 

Kada se radi renoviranje kupatila u starijim zgradama, poželjno je promeniti kompletnu vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, imajte to na umu kada kupujete stan koji nije “novogradnja”.

Renoviranje kupatila može biti veoma zabavan i uzbudljiv zadatak. Isto tako, uređenje kupatila sa ograničenim budžetom mora dobro da se planira u pogledu dostupnog novca, vremena i uloženog truda.