Saveti objavljeno 18.03.2022
Svi saveti

Uređenje hodnika – kako dekorisati hodnik bez mnogo ulaganja

Moderan hodnik je nešto što svi žele. Ipak je to prvi kontakt sa domom. Iako će mnogima na pamet pasti zakrčeni hodnici, sa jednom ogromnom komodom, ružnim tepihom ili/i praznim zidovima – garantujemo vam da ne mora biti tako.

Grading će vam danas pomoći da “raskrčite” ulaz, i da od svog hodnika napravite urednu – i na oko veoma privlačnu, “ličnu kartu” svoje kuće ili stana.

 

Kako “otvoriti” prostor hodnika?

Ukoliko kuburite sa kvadratima u hodniku, postoji nekoliko načina da “otvorite” prostor.

Pored toga, predstavljamo vam i nekoliko načina da se izborite sa uređenjem malog stana. Ne propustite i taj tekst da pročitate.

LINK: Kako da organizujete mali stan

Uredno spakovane stvari

Najveći problem kada je uređenje hodnika u pitanju, prave stvari koje nikako da pronađu svoje mesto. Tu je i neadekvatan odabir samog “skladišta” za stvari, odnosno ormara, plakara ili komode koja se uklapa u veličinu hodnika, ali i u celokupni estetski dojam stana.

Ukoliko imate ormar, možda ga ne morate menjati, već ga prilagodite. Bilo šmirglanjem i farbanjem u adekvatniju boju, i sl.

Ako krećete od nule, ili biste menjali “garnituru” u hodniku, potražite visoke police, plakar ili cipelarnik “na duž”.

Zamislite visoki ormar ili plakar, sa dovoljno pregrada i čiviluka, pa još pored njega i komoda, ali niska, nalik na osmansko “kanabe”. Danas na tržištu mogu da se kupe komodice i cipelarnici koji služe i za sedenje, ali može biti i klasičnog tipa.

Iznad ušrafite čiviluke, ali pokušajte da pronađete neke neobičnog oblika, ili potpuno jednostavne samo ih prefarbajte u neku efektnu boju. To može biti i crna, zavisno od ostatka boja u hodniku, ali mogu biti i zlatna, žuta, zelena ili bela. 

Deo pored čiviluka možete nameniti i za hodničko ogledalo.

Okruglo ogledalo na zidu hodnika pored koga se nalazi visoka biljka u saksiji pored kožne klupice

Pomoć ogledala i dodatna rasveta

Ogledalo nikada neće prestati da bude najbolji način da nešto osvežite, “otvorite” ili mu date neku otmeniju notu. Samo treba odabrati pravo ogledalo. 

Kako uošte ogledalo za hodnik treba da izgleda?

Prvo – birajte jednostavni dizajn. Uređenje hodnika mora izbeći laku zamku pretrpavanja. Neka vam ideja vodilja budu jasne ivice, i bez debelog rama. Ogledala sa bordurama ili ramom od gvožđa (ili nekog sličnog materijala) odlično će se uklopiti u novu zamisao. 

Ovakvo ogledalo treba okačiti samo, odnosno bez “smetnji” u vidu okolnih polica, plakara i sl. Biralte najuže parče zida u hodniku – potencijalno odmah do ulaznih vrata?

Pozadinsko osvetljenje i rastegljivi stropov – povoljan način da zauvek promenite “imidž” hodnika

Možete dodatno instalirati i pozadinsko ili ukrasno osvetljenje. Na primer, stretch stropovi sa ugradnom rasvetom su moderan način završne obrade površina. Pojavili su se relativno nedavno, pa najnovije tehnologije nude originalan dizajn hodnika. 

LED trake duž ivica ogledala ili u uglovima podova su takođe pristupačan izbor, a daju hodniku LUX izgled. Samo birajte hladnije boje svetla.

Kombinacija svetala i ogledala je odlične kombinacije ako želite efektnu promenu hodnika, a pritom ugrađujete i veće ogledalo.

Evo nekoliko saveta o tome kako da u celom stanu imate odličnu rasvetu.

LINK: Kako da imate savršenu rasvetu u stanu

Detalji koji prave razliku

Slike i fotografije u originalnim aranžmanima i modernim okvirima su povoljan ali efektan ukras za ceo dom. Ištampajte omiljenu fotografiju vas, vaše porodice i/ili vašeg ljubimca na beloj pozadini, i tako je uramite. 

Ukoliko se odlučite za ramove, birajte one uskih ivica, ali u boji koja je suprotna – ali komplementarna – boji zida u hodniku.

 

Drvena komoda na kojoj se nalaze dve vaze sa cvećem i pletena okrugla stolica

Boja zidova i završni materijali

Boja zidova u hodniku se mora uklopiti sa ostatkom nijansi u domu, ali to ne znači da ako su vam zidovi beli ili krem, da odabir mora biti dosadan. Naprotiv, dizajneri enterijera se koriste mnogim trikovima kojim osvežavaju prostor, i unose život u manje delove stana.

Razmislite o fototapetama sa bordurama, ili podnim pločicama koje podsećaju na drvo. Zahvaljujući ovim malim promenama, hodnik može izgledati stilski i zanimljivo.

Tapeti i bordure su i odličan završni materijal za uređenje zidova u hodniku. Veoma su izdržljiv izbor, lako se održavaju i neće se prljati kao standardni, “goli” zid. 

Ako znamo da je hodnik jedan od najizloženijih kutaka u domu, s obzirom na to da nam je prvi kontakt kad se vraćamo spolja, i unosimo prašinu, blato, vodu i dr. zagađivače u domzašto ga ne zaštititi na vreme, a pritom napraviti i doživljaj zbog kog će nam biti drago da tu živimo.

Klasično bojenje zidova, ili detalji u tamnijoj nijansi u odnosu na standardnu boju zida takođe mogu biti dobar izbor za isticanje nekog detalja. 

Tu su još i (nešto skuplje varijante) završna obrada umetnim kamenom ili peskom. Svakako nešto o čemu vredi razmisliti, pa čak i odložiti uređenje dok se sredstva ne prikupe.

Uređenje hodnika ne mora biti skupo. Uz ovih nekoliko saveta, možete početi planiranje preuređivanja, ili useljenja u novi dom. Grading je tu da vas na tom putu posavetuje i uputi na pravi izbor.