Istraživanje Ažurirano 24.05.2024

Gde je u Kragujevcu najčistiji vazduh

U metežu gradske vreve, pronalazak mesta koje objedinjuje čist vazduh i kvalitetne zelene površine je prava retkost. Međutim, postoji jedno mesto koje se izdvaja, gde priroda obasjava grad svojom lepotom – Erdoglija i okolna područja.

Prema istraživanju i zvaničnim merenjima Instituta za javno zdravlje Kragujevac, koje potpisuje direktor dr Nebojša Ranković, osnovne zagađujuće materije poput SO2, čađi i NO2 najniže su na merenoj lokaciji OŠ Stanislav Sremčević, odnosno na području Erdoglije i Kolonije.


Tabela 1 – Rezultati ispitivanja koncentracije čestica u različitim delovima Kragujevca – izvor kragujevac.ls.gov.rs

Koncentracija čestica i čađi u Erdogliji ostaje ispod 19 mikrograma po kubnom metru, dok druga područja grada često imaju tri do četiri puta više. Istraživanja koja su rađena i tokom 2023. godine konstantno su pokazivala da je najčistiji vazduh ubedljivo u okolini OŠ “Stanislav Sremčević”.

Svi znamo da je čist vazduh važan za pravilan razvoj kako dece tako i odraslih, i pruža jednu zdravu osnovu i bazu za zdrav i kvalitetan način života. U prethodnom periodu svedoci smo da se ljudi sve više okreću prirodri čeznući za pronalaženjem mira i spokoja.

Na ovom izuzetnom području smestio se i kondominijum, stambeno-poslovni kompleks SOKOLIS (posetite www.sokolis.rs), predstavljajući vrhunsko rešenje za život u skladu sa prirodom. Svaka zgrada u kompleksu Sokolis poseduje Energetski Pasoš B kategorije, garantujući minimalne gubitke toplotne energije i obezbeđujući visoku energetsku efikasnost, udobnost i dugoročne uštede.

Vaš dom u Sokolisu postaje simbol ekološke odgovornosti i ekonomske isplativosti.

Pronađite dom iz snova.

Počnimo